Meny

Gisseltaker i Australia var frikjent for terrorplanlegging

Statsministeren og politisjefen i Australia uttaler seg om gisselangrepet i Melbourne mandag. Se video over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen bak gisselsituasjonen i Melbourne mandag ble frikjent for terrorplanlegging mot en militærbase i Australia for sju år siden.

Australsk politi skjøt og drepte somaliske Yacqub Khayre (29) etter en gisselsituasjon i en blokk i utkanten av Melbourne mandag kveld. Ifølge lokale medier skal Khayre ha ringt en nyhetskanal i Melbourne under hendelsen og sagt «Dette er for IS, dette er for al-Qaida».

Khayre viser seg å ha vært en av to menn som i 2010 ble frikjent for å ha planlagt et selvmordsangrep i Sydney. Tre personer ble dømt for inngåelse av terrorforbund i saken, der politiet forhindret at angrepet ble utført.

Khayre ble for øvrig prøveløslatt i november, etter å ha sonet dømmer for ildspåsettelse og vold, handlinger som ikke skal ha vært terrorrelatert.

Påtar skyld

Tirsdag bekrefter politiet at de tror det er snakk om terror, men at de tror Khayre handlet alene.

– Vi behandler dette som en terrorhendelse, sier politimesteren i delstaten Victoria, Graham Ashton.

At ekstremistgruppa IS har hevdet å stå bak gisselsituasjonen, mener politiet er av mindre betydning enn Khayres egne uttalelser og historie. Amaq, IS' talerør på nettet, har hevder at islamistgruppa står bak, men Ashton påpeker at IS alltid har en tendens til å ytre seg og påta seg ansvar hver gang noe skjer som kan mistenkes for å være en terrorhandling.

Australske myndigheter sier de er bekymret for den økende terrortrusselen i landet. De opplyser å ha forhindret tolv angrep og pågrepet over 60 personer siden trusselnivået ble hevet i september 2014. Siden da har det vært registrert fire terrorangrep i Australia, inkludert drapet på en politibetjent i Sydney i 2015, utført av en 15-åring.

Skuddløsning

Politiet ble kalt inn etter at det ble meldt om en eksplosjon i blokka ved Bay Street i Brighton, der de fant en død mann med skuddsår i lobbyen. Khayre holdt en kvinne som gissel, og etter å ha forsøkt å forhandle med gisseltakeren stormet politifolkene bygget og skjøt mannen til døde. Ifølge politiet åpnet Khayre ild først.

Gisselet ble reddet uskadd fra situasjonen, men tre politifolk ble såret, blant annet med skuddsår på hals, øre og hender. Ingen skade er livstruende, heter det i en uttalelse fra politiet i Victoria.

Populært