Meny

Piloten får skylda etter russisk flystyrt

Flere av medlemmene til Alexandrov-ensemblet døde da flyet deres styrtet i Svartehavet 1. juledag 2016. Til sammen 92 mennesker mistet livet. Her har de forestilling i Moskva. Foto: AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske etterforskere sier flystyrten i Svartehavet i desember, hvor 92 mennesker ble drept, skjedde på grunn av pilotfeil.

Det bekrefter BBC torsdag.

Militærflyet var på vei til Syria da det styrtet 1. juledag. Blant passasjerene var over 60 medlemmer av det russiske forsvarets kor, Alexandrov-ensemblet, også kjent som Den røde armés kor. De var på vei til Syria for å holde nyttårskonsert for russiske styrker.

Les også:  Svart boks er funnet etter flystyrt i Svartehavet

Ingen eksplosjon om bord

Pårørende og venner under en minneseremoni etter flystyrten i Svartehavet 1. juledag. Alle de 92 om bord omkom. Foto: Ivan Sekretarev / AP

Kort tid etter ulykken slo en talsmann for det russiske forsvaret fast at flystyrten ikke var forårsaket av en eksplosjon eller brann om bord.

– Jeg kan med sikkerhet si at det ikke fant sted noen eksplosjon om bord. Men terrorhandlinger er ikke nødvendigvis ensbetydende med eksplosjon, så vi avviser ikke at det kan ligge bak, uttalte Sergej Bainetov, leder for sikkerhetsarbeidet i det russiske flyvåpenet.

Etterforskerne som analysert de to svarte boksene på flyet, sa at styrten kunne ha blitt forårsaket av defekte flapser. Russlands transportminister Maksim Sokolov bekreftertat utstyr på flyet ikke fungerte som det skulle.

Les også: Russiske medier: Defekte flapser forårsaket flystyrt

Piloten ble forvirret

Analyser gjort av flydata i etterkant av ulykken tyder på at piloten ble forvirret og ignorerte flyinstrumentene. Ifølge analysene kan piloten ha trodd at flyet steg for fort.

Bilder av medlemmene fra Alexandrov-ensemblet som omkom i flystyrten. Foto: Foto: Ivan Sekretarev/AP

Det spekuleres i at tretthet og slitasje er blant faktorene til at piloten gjorde den alvorlige feilen, ifølge BBC.

Den russiske avisen Kommersant Daily sier bevisene tyder på at Maj Roman Volkov led av «somatogravisk illusjon» – en tilstand som kan påvirke pilotenes sans for balanse under rask akselerasjon eller retardasjon.

Følte seg uvel før avgang

Eksperter sitert av avisen sier piloten følte seg uvel allerede før flyet lettet, og at han hadde problemer med å få plassert flyet i riktig rullebane før avgang.

Han ga også uklare instruksjoner til mannskapet og presset kontrollspakene fremover, som sendte flyet inn i et bratt dykk, rapporterer Kommersant.

Alle de 92 som var om bord omkom da det russiske militærflyet styrtet i Svartehavet.

Les også: 62 mennesker omkom i flystyrt i Russland

Fakta om flystyrten i Svartehavet

* Et russisk militærfly av typen Tupolev 154 styrtet i Svartehavet 25. desember 2016 like etter at det tok av fra kystbyen Sotsji. Flyet skulle til Syria.

* Flyet hadde 84 passasjerer og åtte besetningsmedlemmer om bord. Alle omkom.

* Blant passasjerene var over 60 medlemmer av det berømte Aleksandrov-ensemblet, også kjent som Den røde armés kor. De skulle til Syria for å underholde russiske soldater.

(Kilde: NTB)

Populært