Overgrepstiltalt (58) kjøpte sexleketøy til stedatter (14)

KJEMPET: – Vi burde brukt hele vår tid på henne, ikke å slåss mot byråkratiet, sa foreldrene til den overgrepsutsatte jenta da ABC Nyheter gikk gjennom saksgangen sammen med dem.
KJEMPET: – Vi burde brukt hele vår tid på henne, ikke å slåss mot byråkratiet, sa foreldrene til den overgrepsutsatte jenta da ABC Nyheter gikk gjennom saksgangen sammen med dem. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor la ned påstand om to års fengsel for stefaren (58) som innrømmer å ha hatt flere samleier med sin stedatter. Den sårbare jenta med diagnose var 14 år da overgrepene ble tatt opp på bånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jentas far er skuffet:

– Jeg synes ikke vår datter fikk skikkelig behandling i retten, eller at det ble lagt vekt på hvor alvorlig dette er. Det har vært både slett etterforskning og saksgang, sier han til ABC Nyheter.

58-åringen har vært i totalt tre avhør. I disse erkjente han til slutt å ha hatt fullbyrdet samleie med jenta tre ganger – også uten prevensjon, som aktor poengterte kunne ha ført til at den mindreårige jenta hadde blitt gravid.

Politiet fikk sammen med anmeldelsen levert inn 4. november 2015 håndfaste bevis: Lydopptak med overgrepene jentas mor hadde tatt opp i hemmelighet etter å ha fattet mistanke mot sin tidligere samboer.

Mor ble sist uke akutt lagt inn på sykehus, og var for dårlig til å være til stede i Gjøvik tingrett, der rettssaken ble avsluttet i går.

Bakgrunn:

Kjøpte sexleketøy

Far er overbevist om at den tidligere stefaren har forgrepet seg på hans datter langt flere ganger enn det politiet la frem bevis for. Stefaren var ofte alene med jenta grunnet mors yrke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jenta har en diagnose som gjør at hun mentalt er mye yngre enn det alderen tilsier. Det bekreftet flere av de sakkyndige vitnene i retten, der de tilrettelagte avhørene med den daværende 14-åringen ble vist på storskjerm.

– Det er 365 dager i året. Den ene dagen mor etterlater en båndopptaker, dokumenteres overgrepene. Jeg er overbevist om at det skjedde mye oftere. Men politiet har altså ikke klart å bevise flere, sier faren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble i retten også ble lagt frem bevis som styrker familiens mistanke om at overgrepene har foregått langt hyppigere. Stefaren hadde for eksempel gått til innkjøp av sexleketøy til jenta.

Forsvarer purret også politiet

Saken kom opp for retten først 550 dager etter 58-åringens tilståelse, og over åtte måneder etter påtalevedtak.

Justisministeren, Riksadvokaten og politimester i Innlandet har i flere saker ABC Nyheter har skrevet, kritisert liggetiden, og kalt saksbehandlingen «uverdig og uakseptabel», «uheldig» og «beklagelig». Høyres justispolitiske talsmann Anders B. Werp tok personlig affære da far tilskrev ham i februar i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den lange saksbehandlingen skyldes i stor grad mangel på ressurser, og er en enorm belastning på de fornærmede, sier jentas bistandsadvokat Johannes Bakkevig til ABC Nyheter.

I retten sa også tiltaltes forsvarer, advokat Helge Heggen Brørby, at han hadde purret på politiet minst ti ganger under saksgangen – uten overhodet å få svar.

Benekter unødvendig liggetid

Politimester Johan Brekke i Innlandet beklaget sterkt saksgangen overfor ABC Nyheter mandag.

– Det som kan bli konsekvensen i tillegg, er at gjerningsmannen kan få strafferabatt fordi sakene har tatt for lang tid, sa politimester Johan Brekke i Innlandet politidistrikt til ABC Nyheter om overgrepssaker der liggetiden er lang – uten å gå spesifikt inn på denne saken.

Men aktor, politiadvokat Marte Johansen, mener liggetiden i denne saken er begrunnet, og ikke utløser avkortet straff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er den samlede saksbehandlingstiden i saken som eventuelt må begrunne et slikt fratrekk. I den forbindelse viste jeg til rettspraksis og juridisk teori på området, som fastslår at saksbehandlingstiden gis ulik vekt ved ulike typer saker. Det ble etter denne gjennomgangen sagt at jeg mente at den samlede saksbehandlingstiden i saken kun får begrenset vekt ved straffeutmålingen, sier politiadvokat Marte Johansen til ABC Nyheter.

Bistandsadvokat Johannes Bakkevig ønsker ikke å kommentere aktors påstand om to års fengsel med fratrekk for tre dagers varetekt før det foreligger en dom.

– Fremkom det noe i retten som gjør at du deler aktors syn på liggetid?

– Jeg mener at denne saken kunne vært ferdig etterforsket og bragt inn for retten vesentlig raskere.

Bakkevig sier at aktor vektla det faktum at jenta er mentalt yngre enn det alderen tilsier. Aktor Marte Johansen sier:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg snakket mye i min prosedyre om skjerpende momenter i saken hvor fornærmedes diagnoser, fungering og forståelse var sentrale momenter.

Dommen kan ankes av domfelte eller politiet for den delen som gjelder straff, og av domfelte og fornærmede for den delen som gjelder kravet om oppreisning. Det ble lagt ned et krav om oppreisning til jenta på mellom 175.000 og 200 000 kroner.

Dom i saken faller 6. juni.