33 nye Dark Room-saker – minst 300 barn grovt misbrukt

I dette rommet på politihuset i Bergen har Vest politidistrikt jobbet med operasjon «Dark Room» i snart halvannet år. På veggene henger flere kart over de involverte i overgrepsnettverkene, og kontakten mellom dem.
I dette rommet på politihuset i Bergen har Vest politidistrikt jobbet med operasjon «Dark Room» i snart halvannet år. På veggene henger flere kart over de involverte i overgrepsnettverkene, og kontakten mellom dem. Foto: Simen Sundfjord Otterlei / Nrk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 300 barn er blitt utsatt for grove seksuelle overgrep som nordmenn har bestilt og sett på over internett. Dark Room-komplekset omfatter nå 84 saker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere av overgrepene framstår som tortur, opplyser Vest politidistrikt i en oppdatering av pedofili- og overgrepsetterforskningen som har fått navnet Operasjon Dark Room.

Etterforskningen omfatter nå hele landet. Samtlige tolv politidistrikter har én eller flere Dark Room-tilknyttede saker på sine bord. Hos noen av dem er det snakk om flere titalls saker som gjelder seksuelle overgrep mot barn, besittelse og spredning av bilder og filmer som viser overgrep mot barn og ikke minst en stor mengde tilfeller av direktestrømming av bestilte overgrep.

Saken begynte å rulle i januar 2016, da politiet fant et par tusen overgrepsbilder og et par hundre videofiler i en datamaskin hjemme hos en ålesunder. Gjennom analyse av innholdet på maskinen, fant politiet fram til personer mannen hadde delt overgrepsbilder med eller mottatt bilder fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden den gang har politiet enten opprettet eller etterforsket 84 saker som gjelder seksuelt misbruk av barn. Bare siden forrige oppdatering i november i fjor, er det opprettet 33 nye saker – 13 av dem tilhører Vest politidistrikt, mens 20 saker er sendt til andre politidistrikter.

Bestiller overgrep på nett

Vest politidistrikt, med bistand fra Kripos, har avdekket en stor mengde overgrep som er blitt direktestrømmet på nettet gjennom webkameraer. Ofrene i sakene er barn, helt ned i spedbarnsalder, som gjentatte ganger blir utsatt for svært grove overgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har funnet minst 300 barn som er blitt utsatt for denne type overgrep. Direktestrømmingen skjer blant annet fra Filippinene. Overgrepene som vises, er bestilt ned i minste detalj av norske nettbrukere.

– Vi ser at bestillinger og gjennomføring av slike overgrep har pågått over flere år. Mange av de fornærmede barna i disse sakene lever i fattigdom eller er uten nære omsorgspersoner, og blir kynisk utnyttet av vestlige menn, skriver Vest politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I direktestrømming-sakene mener politiet at flere hundre voksne tilrettelegger for eller gjennomfører de seksuelle overgrepene som er bestilt.

Reiseguide for pedofile

Blant materiale som har etterforskningen har avdekket, er oppskrifter på hvordan man bestiller direktesendte overgrep og hvordan man i Kambodsja og Nepal kan kjøpe prostituerte barn å forgripe seg på.

To dokumenter som etterforskerne har frigitt framstår som detaljerte reiseguider, med anbefalinger om hvor man får tilgang på barn og hvordan man skal oppføre seg for å få tilbud om å begå overgrep mot å betale for det.

Dokumentene er tilsynelatende skrevet av personer som selv har vært på de forskjellige stedene og som synes å være meget erfarne i sin omgang med barneprostituerte. «Gutter og jenter kan bli funnet i alle aldersgrupper, men de yngre blir ikke avertert like åpent, for å forhindre trøbbel med loven», ifølge forfatteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erfaringsutvekslingene, som politiet kaller dem, blir gjort i forskjellige diskusjonsfora på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet eksempel fra etterforskningen er et kort utdrag fra en chat, hvor en norsk mann bestiller en seks år gammel jente som skal utsettes for overgrep: «Hva vil du gjøre med henne», spør tilbyderen på Filippinene.

– De samme går igjen

Til sammen er 47 saker som har sitt utspring i Dark Room sendt ut av politidistriktet, to av dem til Danmark og Sverige. Samtlige av landets tolv politidistrikter etterforsker nå en eller flere saken som er tilknyttet eller har sprunget ut av etterforskningen i Bergen.

– Flere av politidistriktene i Norge har nå opprettet egne prosjekter på overgrepssaker mot barn på nett. I flere av sakene ser vi at flere av de samme brukerne går igjen, står det i oppdateringen til Vest politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vest politidistrikt har påtaleavgjort seks saker, hvorav tre saker er avgjort med tilståelsesdom. Det er tatt ut tiltalebeslutning i to saker og en sak er avgjort med forelegg. I en av sakene der det er tatt ut tiltale gjelder fysiske seksuelle overgrep mot egne barn. De øvrige sakene gjelder befatning med overgrepsmateriale via chat og/eller bildedeling. I tillegg er fem saker ferdig etterforsket, men ikke påtaleavgjort.

Dark Room-saken:

* Operasjon Dark Room startet i januar 2016 etter at en etterforsker ved Vest politidistrikt så konturene av større overgrepsnettverk i forbindelse med en overgrepssak mot en ung mann i Bergen i 2015.

* I alt har politiet enten opprettet eller etterforsket 84 saker som gjelder seksuelt misbruk av minst 300 barn. De fleste sakene omfatter deling, produksjon og befatning med bilder og filmer som viser seksuelle overgrep mot barn, men det stadig voksende sakskomplekset omfatter også fysisk overgrep mot egne barn og barn i utlandet.

* Av de 84 sakene er 37 i Vest politidistrikt. To av sakene er i utlandet, en i Sverige og en i Danmark.

* Siden 20. november 2016 er det opprettet 33 nye saker i prosjektet. 13 av disse sakene tilhører Vest politidistrikt, mens 20 av de nye sakene er sendt til andre politidistrikter.

* Minst 51 personer er involvert i sakene, alle er menn.