Tvangsarbeid og grov menneskehandel i lagmannsretten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da menneskehandelssaken gikk for tingretten, fikk den 45 år gamle mannen fem års fengsel. Nå skal saken opp for Borgarting lagmannsrett

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen, som er bosatt i Buskerud, hentet over en fireårsperiode flere titalls vietnamesere til Norge for å sette dem i arbeid på norske gårdsbruk.

Aktoratet mener mannen utnyttet fattige og sårbare mennesker da han satte dem i arbeid på norske gårder mot svært lav lønn.

Mens sesongarbeiderne fikk utbetalt mellom 3.000 og 4.000 kroner før de reiste tilbake til Vietnam, satt 45-åringen ifølge tiltalen igjen med et utbytte på minst 5,1 millioner kroner.

Les også: 29-åring dømt for menneskehandel etter å ha tvunget kona til prostitusjon

Dette var deler av honoraret gårdbrukerne betalte for arbeidskraften, feriepenger og skattepenger som tilhørte arbeiderne, ifølge tiltalen.

Vietnameserne måtte skrive under på arbeidskontrakter skrevet på norsk eller engelsk – språk de ikke forsto – og mellommannen stilte dem i et avhengighetsforhold til ham ved å besørge reisen til Norge og oppholdet her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utgiftene til dette trakk mannen fra lønna deres. Pengene kom inn på kontoer i deres navn, men som tiltalte disponerte, ifølge aktoratet.

Da saken gikk for Eiker, Modum og Sigdal tingrett, ble 45-åringen dømt for grov menneskehandel, grov hvitvasking av cirka fem millioner kroner og grovt skattesvik på cirka 600.000 kroner.

Les også: Menneskehandelssiktelse i Dark Room-saken

Aktoratet la ned påstand om fire års fengsel, men retten kom til at forholdene var så alvorlige at den avsa dom på fem års fengsel og inndragning av fem millioner kroner.

Saken starter tirsdag i Borgarting lagmannsrett. Domstolen har satt av fire uker til behandlingen.