Forsvarer: Cappelen må bli trodd

Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe (t.v.) startet mandag sin prosedyre i Oslo tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe (t.v.) startet mandag sin prosedyre i Oslo tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er hasjbaron Gjermund Cappelen som må bli trodd av retten, framholder forsvarsadvokat Benedict de Vibe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Cappelen/Jensen-saken

* Torsdag 19. mai startet prosedyrene i rettssaken i Oslo tingrett mot den nå pensjonerte politimannen Eirik Jensen og medtiltalte Gjermund Cappelen. Påtalemyndigheten la ned påstand om 21 års fengsel for Jensen og 18 års fengsel for Cappelen.

* Gjermund Cappelen (50), med tilnavnet «hasjbaronen», er tiltalt etter den såkalte proffparagrafen, for å ha stått bak og organisert innførsel av nærmere 16,8 tonn hasj til Norge mellom 1993–94 og 14. november 2013.

* Cappelen erklærte seg skyldig da rettssaken startet i begynnelsen av januar.

* Eirik Jensen (59) står tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Ifølge tiltalen skal han ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge mellom 2004 og november 2013.

* Jensen har erklært seg ikke skyldig.

* Ifølge Gjermund Cappelen fikk Eirik Jensen i alt rundt 8,5 millioner kroner, 500 kroner per kilo hasj, fra 2001 og fram til pågripelsen i desember 2013.

* Spesialenheten for politisaker mener at Jensen har hatt et overforbruk på 1,67 millioner kroner gjennom årene, men har ikke konkrete beviser for at pengene stammer fra Cappelen. Spesialenheten mener å kunne dokumentere at Cappelen betalte oppussingen av et bad for nær 300.000 kroner for Jensen.

* Blant Spesialenhetens fremste beviser er også 1.523 SMS-er, eposter og annen kommunikasjon mellom Jensen og Cappelen. Mange av meldingene var skrevet i kodespråk, og Jensen og Cappelen hatt svært motstridende forklaringer på hva disse handlet om.

* Dom i saken faller til høsten.

De Vibe holdt mandag sin prosedyre i den høyprofilerte rettssaken i Oslo tingrett.

Der framholdt han at Cappelen hele tiden har holdt fast ved forklaringen som han har gitt i avhør til Spesialenheten for politisaker.

– Hvordan står dette mot en person som nekter å forklare seg og som flere ganger har endret forklaring, spurte de Vibe og siktet til Cappelens medtiltalte, den tidligere polititoppen Eirik Jensen.

I retten beskrev han sin klient som en mann med elefanthukommelse.

– Hvem klarer å huske ting i detalj som skjedde for 20 år siden? Vel, sånn er Cappelen skrudd sammen, han har en god hukommelse, sa de Vibe.

Les også: Schilling: – Jensen har faktisk erkjent korrupsjon

– Fortelle en historie

De Vibe gikk også inn på spørsmålet om hvorfor Cappelen har snakket Eirik Jensen inn i saken.

Det kan være flere grunner, framholdt han. Blant annet kan Cappelen ha håpet å få amnesti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det kan være så enkelt at han forteller en historie som er sann. Han ønsket å gjøre opp og legge ting bak seg. Det kan ligge et gryende samfunnsansvar bak. Han har tross alt sittet tre og et halvt år i varetekt, sa de Vibe som også mener at Jensens stadige mas på Cappelen kan ha vært en medvirkende årsak.

Les også: Aktor: – Himmelen å få en politimann med på laget

RETTEN: Eirik Jensen i vitneboksen i Oslo tingrett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RETTEN: Eirik Jensen i vitneboksen i Oslo tingrett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ville ha lydopptaker

Under de uformelle samtalene med politiet på Ila fengsel tilbød Cappelen å legge en felle for Jensen. Hasjbaronen foreslo at han kunne gå med lydopptaker i et møte med hans påståtte samarbeidspartner i politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette nektet etterforskerne.

De Vibe er imidlertid ikke enig i aktors beskrivelse av at Cappelen var sjefen til Eirik Jensen.

– De var samarbeidspartnere, om ikke skriftlig, så har det vært forutsetningen hele veien. Jensen skulle få 500 kroner per kilo, sa forsvareren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og fortsatte:

– Det var en symbiotisk avhengighet. Dette krever to likestilte personer. De likte hverandre, begge hadde sans for klokker, reiser og smykker, slo de Vibe fast.

Les også: Eirik Jensen om kjæresten: – Uten Ragna hadde jeg ikke orket dette

– Bevisst desinformasjon

Overfor kolleger i Oslo politidistrikt har Jensen tidligere fortalt at Cappelen ikke lenger drev med hasjsmugling.

– Denne episoden mener jeg er stygg og viser at han drev med bevisst desinformasjon, hevder de Vibe.

HASJSMUGLING: Aktor Lars Erik Alfheim la ned påstand om 18 års fengsel for Gjermund Cappelen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HASJSMUGLING: Aktor Lars Erik Alfheim la ned påstand om 18 års fengsel for Gjermund Cappelen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Han tok også opp at noen mener Cappelen er en tyster.

– Jeg oppfatter tysting som at man forteller noe som egentlig er sant, men som ikke er noe ålreit, sa han og refererte til et vers av Margrethe Munthes dikt «Sladrehank».

– Sladrehank skal selv ha bank, for han har en lei skavank. Synes selv han er så bra, men om andre ondt han sa, leste de Vibe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eks-kollega: – Informant fortalte at Jensen solgte informasjon til kriminelle

Tre års strafferabatt

Før helgen la påtalemyndigheten ned påstand om 18 års fengsel for Cappelen og 21 års fengsel for Eirik Jensen.

Påstanden innebærer tre års strafferabatt, ett år for tilståelsen og to år for forklaringen som impliserer Jensen. Begrunnelsen for ikke å gi en større straffereduksjon er at Cappelen aldri har forklart seg før han skjønner at det ikke er noen vei utenom, ifølge aktor Lars Erik Alfheim.

– Grunnlaget for en større reduksjon enn det jeg vil foreslå, er ikke til stede, slo han fast i retten.

Les også: Eirik Jensen: - Jeg var forbannet