Voldsdømt major sparkes, bryter Hærens etiske standard

Lagmansretten gir nå forsvarsdepartementet og statsråd Ine Eriksen Søreide medhold. En offiser kan sparkes som «uverdig til sin stilling» etter en straffedom.
Lagmansretten gir nå forsvarsdepartementet og statsråd Ine Eriksen Søreide medhold. En offiser kan sparkes som «uverdig til sin stilling» etter en straffedom. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Forsvaret har fått medhold i at en major som banket sine sønner ikke er en offisersstilling verdig. Han mangler den etiske standard «som må forventes», heter det i dommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett avviste først Hærens ønske om å sparke en major med en dom for vold mot sine to sønner på 10-13 år.

Men Forsvarsdepartementet (FD) anket saken, og lagmannsretten ga dem i slutten av mars medhold i at straffedommen viser at mannen i 50-årene mangler den «etiske standard som må forventes og kreves av en offiser i Hæren».

– Vi har anket saken. Det er min kommentar til den dommen, sier mannens forsvarer Tor Gresseth, til ABC Nyheter.

Det var i januar i fjor at saken var først oppe til behandling i Oslo tingrett. Da argumenterte regjeringsadvokaten med at en straffedom var uforenlig med det å være offiser i Hæren.

– Han har fornærmet egne mindreårige barn hele seks ganger over to år, påpekte Norah Rahimi i sin sluttprosedyre den gangen.

Les også: Forsvaret får ikke sparke voldsdømt major

Mannens daværende forsvarer aksepterte at handlingene var utilbørlige, men at de ikke gjorde majoren uverdig til en administrativ stilling som han da hadde i Hæren.

Retten delte seg

I påvente av lagmannsrettens behandling har mannen beholdt full lønn selv om han ikke har fungert i stillingen. Nå mister han lønna og må i tillegg betale statens utgifter i de to rettsinstansene - ca 185.000 kroner.

Borgarting lagmannsrett delte seg i vurderingene av om vilkårene for avskjed var til stede.

Lagdommeren utgjorde alene mindretallet som mente de alvorlige handlingene var begått i en vanskelig og spesiell familiesituasjon, at det ikke var grunn til å frykte gjentagelse, og at han derfor fortsatt hadde den respekt og tillit som er nødvendig for en offiser.

Han viste også til at offiseren har vært ansatt i Forsvaret i nesten 30 år uten å ha vært refset, og at han nå hadde et godt forhold til sine sønner.

Flertallet på fire kom derimot til at departementets avskjed var gyldig. De viste til at straffedommen ville ha medført fengselsstraff hvis ikke saken hadde blitt liggende lenge uvirksom hos politiet.

Kastet glass på sønnen

Offiseren ble i 2014 dømt for seks legemsfornærmelser mot sine sønner som var 12-13 og 10-11 år gamle da mishandlingen fant sted. Han ble funnet skyldig i å ha tvunget guttenes hender bak på ryggen og lagt dem i bakken, sparket og kastet rester av knust glass mot den eldste, og slått den yngste med flat hånd.

Les også: Major (50) banket barna, nå kjemper han for jobben

Rettens flertall mente de alvorlige overgrepene ga Forsvarsdepartementet lov til å avskjedige mannen som «uverdig i sin stilling».

Da saken var oppe til behandling i tingretten understreket et av offisersvitnene at man var offiser hele døgnet, og at naboene visste at man var offiser selv om man ikke gikk i uniform.

Flertallet mente majoren «mangler den dømmekraft, sinnsro og etiske standard som forventes og kreves», samt at kravene til en offiser «må gjelde like strengt i fredstid som i krigstid» og at Forsvaret «er avhengig av samfunnets tillit og skal til en hver tid være beredt til å kunne utøve landets ytterste maktmidler».

Nå er saken anket av forsvareren, og Regjeringsadvokaten skal skrive sitt tilsvar før Høyesterett vil vurdere om de skal behandle saken. En avgjørelse kan ventes før sommeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden