Politiet etterforsker 120 overgrepssaker i Tysfjord

Politiet har mer enn 80 mistenkte – og har så langt tatt ut siktelse i elleve saker, alle mot samme person.
Politiet har mer enn 80 mistenkte – og har så langt tatt ut siktelse i elleve saker, alle mot samme person. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Nordland etterforsker over 120 saker som omhandler seksuelle overgrep i Tysfjord. Mer enn 70 ofre er registrert i det store sakskomplekset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det dreier seg om overraskende mange saker. Jeg kjenner ikke til noe annet sakskompleks som har hatt samme omfang. Sakene omhandler svært alvorlige straffesaker. Det dreier seg om voldtekt og andre former for seksuell omgang samt andre seksuelle krenkelser, sier politiadvokat Øyvind Rengård i Nordland politidistrikt til NTB.

De aller fleste av barna som skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep i nordlandskommunen, er jenter som var mellom 7 og 16 år gamle da overgrepene skjedde

Sakene er knyttet blant annet til det læstadianske trossamfunnet i kommunen. Det er i tillegg til sedelighetssakene også registrert tre trusselsaker og én sak knyttet til avvergelsesplikten. Rengård understreker at det er for tidlig for politiet å konkludere med om sakene knytter seg til ett spesielt miljø.

Flere tiår med overgrep

– Vi gir en statusoppdatering nå, men dette er ikke noe endelig bilde av dette sakskomplekset, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden VG i fjor sommer avslørte hvordan elleve kvinner og menn gjennom flere tiår skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep i kommunen, har Tysfjord-komplekset vokst voldsomt. I dag omfatter det over 120 saker som omhandler seksuelle overgrep. Flesteparten av dem skal ha blitt begått i kommunen, ifølge politiet.

Enkelte av sakene er opptil 40 år gamle. Rengård bekrefter at de har personer som er mistenkt for forhold som er så gamle at de er foreldet, og som også er mistenkt i saker som er nye nok til at de kan føres for retten. Det skulle tilsi at enkeltpersoner kan ha drevet en overgrepsvirksomhet mot flere ofre gjennom en årrekke, hvis politiets mistanker stemmer overens med virkeligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn mellom 7 og 16 år

Så langt er det registrert mer enn 70 fornærmede. Sakene omfatter voldtekt av barn og voksne, seksuell omgang med barn under 14 år og seksuelle overgrep som er begått ved utnytting av stilling eller tillitsforhold. Politiet mistenker dessuten at det fortsatt er flere nyere saker som etterforskerne så langt ikke kjenner til, og ber personer som har informasjon om seg selv eller andre, ta kontakt med politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har mer enn 80 mistenkte – og har siktet en mann i 40-årene for elleve forhold. Mannen er etter det NTB erfarer siktet for flere voldtekter, for å ha utnyttet ha utnyttet sin posisjon til å skaffe seg seksuelle tjenester og for ha utvist seksuelt krenkende atferd overfor barn under 16 år.

Nekter straffskyld

Mannen har ifølge politiet sagt at han har helbredende evner og har blant annet brukt annonser i mediene til å komme i kontakt med unge og sårbare jenter og kvinner som han har hatt seksuell omgang med. Den yngste av de fornærmede var under 14 år da siktede skal ha forgrepet seg på henne.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han mener alt har skjedd frivillig, sier mannens forsvarer, advokat Hilde Guldbakke, til NTB.

Saken kommer for retten i oktober i år.

Venter flere siktelser

– Det er gjennomført avhør av flere mistenkte. Avhør av mistenkte pågår ennå og er et arbeid som vil fortsette, sier Rengård.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det antas at det fram mot høsten vil bli tatt ut siktelser og tiltaler i flere saker, uten at vi på dette stadiet kan si noe mer konkret om antall saker, sier politiadvokaten.

Han understreker at selv om en god del av forholdene strekker seg så langt tilbake i tid – mellom 20 og 40 år – at de er foreldet, så har informasjon om disse sakene vært et svært viktig bidrag i politiets arbeid med Tysfjord-komplekset.

Tysfjord-sakene:

* Politiet i Nordland etterforsker over 120 sedelighetssaker i Tysfjord kommune. Sakene knytter seg blant annet til den læstadianske menigheten i kommunen.

* Totalt er over 80 personer mistenkt, blant dem én person som er siktet i elleve saker. Alle de mistenkte bor i Tysfjord.

* Det er registrert mer enn 70 fornærmede, i all hovedsak jenter som var i alderen 7–16 år da de seksuelle overgrepene skal ha blitt begått.

* Størstedelen av de angivelige overgrepene har skjedd i kommunen.

* I tillegg er det mottatt to anmeldelser om brudd på avvergelsesplikten, inkludert en anmeldelse mot Tysfjord lensmannskontor som behandles av Spesialenheten for politisaker

* Det er registrert tre trusselsaker.

* Politiet startet etterforskning i juni 2016 etter at elleve kvinner og menn fra Tysfjord sto fram med sine overgrepshistorier i VG.

(Kilde: Politiet i Nordland)