Jensens nære kollega: Uskyldig til det motsatte er bevist

Eirik Jensen
Eirik Jensen Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av dem som jobbet med Eirik Jensen, visste at ekspolitimannen hadde en stor kontantbeholdning. Men han sier han ikke så noe som kunne tyde på korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, den tanken har aldri slått meg. Det er langt fra den Eirik jeg kjenner. Jeg har sett ham lengst oppe og lengst nede, forklarte Roger Stubberud i Oslo tingrett onsdag.

Stubberud er utdannet innen kriminologi og sosiologi og arbeidet sammen med Eirik Jensen blant annet med den mye omtalte dialogmodellen. Han er innkalt som vitne av Jensens forsvarere.

I retten kom det fram at det var Stubberud som informerte Jensen om at senere narkotiltalte Gjermund Cappelen var pågrepet. Stubberud forteller at han søkte det opp i politiets systemer da han fikk en mistanke om det etter å ha lest lokalavisa Budstikka.

– Jeg slo det opp etter å ha spurt Eirik. Vi var på kontoret mitt på politihuset, fortalte Stubberud, som siden da har sluttet i politiet og startet sitt eget firma.

– Og så er tusenkronersspørsmålet: Hvordan reagerte han? sa Jensen-forsvarer Arild Holden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han sa «Å, ja», og så diskuterte vi ikke noe særlig mer. Det ble ikke noe mer samtaletema, svarte Stubberud fra vitneboksen.

Les også: – Noen vil kalle det et karakterdrap

Tidligere sjef: – Derfor tror jeg at Jensen er uskyldig

Kalte Jensen «Finn.no»

Han fikk også spørsmål om Jensens pengebruk.

– Det som slo meg da jeg var hjemme hos ham første gang, var at han har en særdeles nøktern livsstil. Vi som kjenner ham, kalte ham bare «Finn.no». Jeg tror han var komfortabel med det. Han bruker lite penger på seg selv, sa Stubberud i retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fortalte at han ikke hadde lagt merke til noen utstrakt kontantbruk fra Jensens side, men kjente til en kontantkasse. Denne skal ha blitt satt i stand i forbindelse med et hemmelig, nasjonalt politiprosjekt som både Stubberud og Jensen var en del av og skulle kunne dekke utgiftene i to uker. Det er en rettslig kjennelse om at dette prosjektet ikke kan omtales, etter begjæring fra Spesialenheten for politisaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil ikke si noe mer om det. Jeg vet ikke hvor langt jeg kan gå, svarte Stubberud da dommer Kim Heger ville vite mer om kontantkassen.

Les også: Einar Aas: – Jensen hadde et grusomt rykte

Dommeren ville vite mer om penger

Stubberud opplyste at han aldri fysisk hadde sett pengene, men at det var Eirik Jensen som hadde dem som et beredskapsansvar.

– Hvor kom pengene fra? spurte Heger.

– Det har jeg aldri spurt om, svarte Jensens tidligere nære kollega, som antok at disse pengene nå kan være blant det som er beslaglagt.

Aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten for politisaker opplyste i retten at Stubberud ikke har forklart noe om kontantkassen i avhør – og at disse opplysningene var nye for dem.

Les også: Etterforskningsleder sikker på at Eirik Jensen er skyldig

Godt skussmål fra visepolitimester

Onsdag vitnet også blant andre visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt. Også han er innkalt av Jensens forsvarere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har du på noe tidspunkt hørt noe som antydet at Eirik Jensen er korrupt? spurte forsvarer Svein Holden.

– Nei. Det er to ting som ikke har vært nevnt i samme setning så lenge jeg har vært der, svarte visepolitimesteren.

Eirik Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og for å ha medvirket til Gjermund Cappelens smugling av 13,9 tonn hasj til Norge. Også Gjermund Cappelen er tiltalt for grov korrupsjon, samt innførsel av over 16 tonn hasj.

Les også: Jensen: – Har tro på rettssystemet

Eirik Jensen-saken:

* 19. desember 2013: Bærums-mannen Gjermund Cappelen blir pågrepet av politiet. Han blir senere siktet for grov narkotikaforbrytelse. Cappelen har erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj og en inntjening på opptil 125 millioner kroner.

* 24. februar 2014: Politioverbetjent Eirik Jensen blir pågrepet, siktet for grov korrupsjon etter at Cappelen i avhør forklarer at Jensen i en årrekke har bidratt til innføringen av store mengder hasj mot betaling. Jensen nekter straffskyld.

* 30. mai 2014: Jensen blir løslatt fra varetekt

* 16. oktober 2014: Siktelsen mot Jensen blir utvidet til også å omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Samtidig blir Gjermund Cappelen siktet for grov korrupsjon.

* 14. september til 12. oktober 2015: Rettssaken mot Gjermund Cappelen og sju andre om besittelse og salg av store hasjpartier gikk i Asker og Bærum tingrett.

* 19. november 2015: Seks medlemmer av Gjermund Cappelens hasjnettverk blir dømt til mellom 5 og 16 års fengsel. Den sjuende møtte ikke i retten og er etterlyst av politiet. Cappelen er funnet skyldig i oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj, men får ikke utmålt straff før retten har behandlet nettverkets innførsel av narkotika.

* 27. januar 2016: Statsadvokaten tar ut tiltale mot Gjermund Cappelens sønn for heleri av 4,5 millioner kroner. Sønnen blir i juni dømt til halvannet års fengsel for heleri.

* 6. februar: Riksadvokaten tar ut tiltale mot Eirik Jensen for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

* 9. januar 2017: Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen skal etter planen starte i Oslo tingrett. Saken er utsatt to ganger. Først var den berammet til august 2016, så til den første uka av januar 2017. Saken skal gå fram til 16. juni.