Teoriene: Dette kan ha skjedd med Madeleine

Madeleine McCann før hun forsvant i Portugal i 2007.
Madeleine McCann før hun forsvant i Portugal i 2007. Foto: Uncredited / Ap

3. mai var det ti år siden Madeleine McCann forsvant i Portugal. – Madeleine ble ikke kidnappet, hevder tidligere politietterforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske treåringen Madeleine McCann forsvant fra familiens ferieleilighet i byen Praia da Luz på Algarvekysten i Sør-Portugal 3. mai 2007, like før sin fireårsdag.

Foreldrene hadde gått ut til en restaurant like i nærheten mens Madeleine og tvillingbrødrene hennes lå og sov alene i leiligheten.

Ti år etter forsvinningen forteller foreldrene at de fortsatt håper å finne datteren i live.

– Vi vil gjøre alt hva vi kan, uansett hvor lang tid det tar. Når jeg ser tilbake hadde jeg aldri trodd at vi fremdeles ville være i denne situasjonen så lenge etterpå. Det er lenge. Ti år er en vond markering, sier Madeleines foreldre, Kate og Gerry McCann, til BBC.

Les også: Maddie-saken: – Vi har betydningsfulle spor

TRO: Foreldrene Kate and Gerry McCann håper å finne datteren i live. Foto: Joe Giddens/AP/ NTB scanpix
TRO: Foreldrene Kate and Gerry McCann håper å finne datteren i live. Foto: Joe Giddens/AP/ NTB scanpix

Mange teorier

Den lille jenta ble angivelig kidnappet fra leiligheten mens foreldrene var på restauranten, men hvem som gjorde det, eller hvordan det ble gjort, finnes det ingen bevis for.

Teoriene om hva som har skjedd med jenta er mange:

Innbruddstyver

Da Scotland Yard startet etterforskning av saken i 2011 oppdaget de at det hadde skjedd en rekke innbrudd i leiligheter på Algarve, inkludert Praia da Luz, i månedene før forsvinningen.

Inngangsdøren til familiens leilighet skal ha vært ulåst, og tyvene kan dermed ha spasert rett inn uten å ha etterlatt seg spor. Madeleine kan ha våknet da tyvene brøt seg inn i ferieleiligheten, og tyvene tok henne med seg i panikk.

Tidligere politiinspektør Carlos Anjos har liten tro på teorien:

– Teorien er absurd. Ikke en gang en lommebok ble borte, ingen tv, ingenting ble borte. Kun barnet forsvant, sier Anjos, som tidligere jobbet som politiinspektør i portugisisk politi.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Intervju med Maddies foreldre - ti år etterpå.

Les også: To ganger trodde de Maddie var funnet

Foreldreløst par

Det er ingen beviser for at den britiske jenta er død. Helt siden forsvinningen har det blitt snakket om at hun kanskje har blitt bortført av kriminelle på vegne av et velstående barnløst par.

To blonde menn ble sett rundt ferieleiligheten i dagene før forsvinningen. Det ble gjort en rekke observasjoner av mennene, blant annet på en balkong ved leiligheten til McCann-familien.

Mennene skal angivelig ha snakket nederlandsk eller tysk.

Les også: Barnevakt bryter tausheten om Maddie

Menneskehandlere

Teorien om at Madeleine ble bortført av menneskehandlere fra Vest-Afrika har skutt fart de siste ukene. I en australsk dokumentar ble det nylig påstått at den da tre år gamle jenta kan ha blitt bortført og fraktet til Marokko med ferje.

Politiet ankom ferieleiligheten til familien 90 minutter etter at det ble oppdaget at hun var borte. På den tiden kan menneskesmuglerne ha kjørt til kysten av Spania, for senere å ha tatt henne med seg til Marokko, hvor flere vitner har hevdet å ha sett treåringen.

Les også: Politiet leter etter Madeleine McCann i Portugal

LEILIGHETEN: En politibetjent holdt vakt utenfor ferieleiligheten, dagen etter den lille jenta forsvant. Foto: AP Photo/Paulo Duarte/NTB scanpix
LEILIGHETEN: En politibetjent holdt vakt utenfor ferieleiligheten, dagen etter den lille jenta forsvant. Foto: AP Photo/Paulo Duarte/NTB scanpix

Pedofilring

Britisk politi fryktet i en periode at treåringen kunne ha blitt bortført for å bli solgt til pedofile i Belgia.

Bakgrunnen skal ha vært at britisk politi hadde etterretningsinformasjon om at en pedofilring i månedene før forsvinningen skal ha bestilt en ung jente.

Kun få dager etter forsvinningen ble to menn og en kvinne etterlyst, men disse ble senere sjekket ut av saken.

Les også: Politisjef: På tide å avslutte jakten på Maddie

Ulykke

Det er ikke sikkert at det har tilstøtt den lille jenta noe kriminelt. En teori er at Madeleine våknet i sengen sin og gikk ut at leiligheten for å finne foreldrene. Der kan hun ha blitt påkjørt og drept, og sjåføren kan i panikk ha tatt med seg kroppen hennes. I 2014 lette britisk og portugisisk politi i et krattområde like ved ferieleiligheten. Ingen spor etter Madeleine ble funnet.

Andre teorier er at foreldrene skal ha gitt jenta for mye sovemedisin, og at de deretter skal ha dekket over dette.

– Jeg er sikker på at Madeleine døde i leiligheten den kvelden. Hun ble ikke kidnappet. Jeg sier ikke at foreldrene gjorde det, men de er i det minste medansvarlige og de har ikke fortalt hele sannheten, sier politiinspektør Goncalo Amaral, som ble satt til å lede etterforskningen av saken, til Se og Hør. Amaral har skrevet bok der han anklager det britiske ekteparet for å ha vært involvert i forsvinningen.

Portugisisk politi slo alt i juli 2008 fast at ekteparet ikke lenger hadde status som mistenkte i saken.

Les også: – Tror pedofilring kidnappet Madeleine McCann

BOK: Goncalo Amaral ledet etterforskningen av Madeleine McCann. Han har senere skrevet en bok om saken. Foto: AP Photo / Joao Henriques/NTV scanpix Foto: Joao Henriques / AP
BOK: Goncalo Amaral ledet etterforskningen av Madeleine McCann. Han har senere skrevet en bok om saken. Foto: AP Photo / Joao Henriques/NTV scanpix Foto: Joao Henriques / AP

Ingen bevis

Forrige uke sa visepolitimester i Scotland Yard, Mark Rowley, til ABC Nyheter at de ikke kan gi et svar på hva som skjedde med den lille jenta.

– Vi har ikke bevis for at Madeleine er i live eller ikke. Dette er fortsatt en savnet-sak, men vi er realistiske om hva vi kanskje har med å gjøre - særlig ettersom måneder har blitt til år, sier han.

Etter at Scotland Yard overtok ansvaret for etterforskningen i 2011 har de gjennomgått 40.000 dokumenter.

Daglig får de ny informasjon i saken.

VIDEO: – Vi har betydningsfulle spor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden