Fant 3000 år gammel dolk på norsk nettmarked

Den mer enn 3000 år gamle bronsedolken kan snart være på vei tilbake til Iran.
Den mer enn 3000 år gamle bronsedolken kan snart være på vei tilbake til Iran. Foto: Kulturdepartementet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har tatt hånd om antikviteten som har sin opprinnelse fra Iran. Dolken skal være kjøpt i Teheran av en norsk forretningsmann på 70-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For et drøyt år siden fikk politiet tips om den unike bronsedolken som var lagt ut for salg på nettmarkedet Finn.no.

Det skal være personer tilknyttet Universitetet i Oslo som oppdaget gjenstanden og fattet mistanke.

– På våre breddegrader er dette et unikt objekt, sier Håkon Roland, seksjonssjef ved Kulturhistorisk museum i Oslo, til ABC Nyheter.

– Den er veldig skjør og skulle aldri ha vært på noe samlermarked, mener han.

Etter å ha testet den 35,5 cm lange dolken fant man ut at det virkelig var snakk om et objekt som kan være mer enn 3000 år gammelt, og fra den iranske provinsen Luristan.

– Dette området har en rik bronsekultur. Gjenstandene er veldig gamle og veldig flotte, sier Roland.

Bronsedolken blir nå tatt hånd om av fagfolk knyttet til museet.

Dolken beslaglagt

Etterforskningen avdekket også at den skal ha blitt kjøpt under en forretningstur til Teheran på 70-tallet. Men selgeren kunne ikke legge frem de nødvendige tillatelsen for å ta med seg bronsedolken ut av Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet på Romerike har valgt å ikke gå videre med saken fordi det ikke er fastslått at det skal ha skjedd noe straffbart. Men man har likevel beslaglagt den 280 gram tunge dolken siden eieren ikke kunne legge frem gyldige iranske eksportpapirer.

Toppen av bronsedolken er skadet og den gjennomgår nå konservering ved Kulturhistorisk museum. Foto: Kulturdepartementet
Toppen av bronsedolken er skadet og den gjennomgår nå konservering ved Kulturhistorisk museum. Foto: Kulturdepartementet

Det norske Kulturdepartementet, som har ansvar for de internasjonale konvensjonene som regulerer antikke gjenstander, har spurt om Iran vil ha bronsedolken tilbake, og skal ha fått et positivt svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norsk ambassadebil skal ha blitt brukt til smugling

Undersøkelsen av den avdekket at dolken stammer fra tidlige jernalderen, som i områdene rundt Iran innledes mer enn 1200 år før Kristus, eller tidligere.

I denne perioden var det en flytende overgang fra bronsealderens metoder og håndverk, til jernalderen. Tidsmessig antar man at dolken som er smidd i ett stykke, er fra mellom 1400 og 900 år før vår tidsregning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det betyr også at dolken kan være samtidig med babylonernes Nebudkanesar som da var i krig med elamittene om makten i området rundt Luristan i det vestlige Iran.

Advarer kjøpere

Mindre bronsearbeider fra dette området finnes i en rekke museer. De kjennetegnes ofte av dyrebilder, men slike finnes ikke på denne dolken.

Les også: Oldtidsby gjenerobret fra IS i Irak

Det har flasset av mindre elementer fra den skjøre gjenstanden. Dolken oppbevares nå ved Kulturhistorisk museum i Oslo, mens man venter på en avklaring med iranske myndigheter.

– Den er til konservering hos oss nå, sier Håkon Roland.

Han ber folk om å være veldig forsiktige når de kjøper antikviteter.

– Handel med verdifulle eller historisk interessante objekter må vi prøve å begrense. De skal i det minste alltid ledsages av nødvendige eksportpapirer, sier seksjonssjefen.