Melings italienske Krekar-finte

Brynjar Meling arbeidet aktivt for utsettelse av rettsaken mot Mulla Krekar i Italia. Det bekrefter nå advokaten overfor ABC Nyheter.

Dagen før det italienske rettsmøtet om mulla Krekar ble utsatt, tok hans advokat Brynjar Meling for første gang kontakt med sin klients italienske advokat. Han hevdet at Krekar ikke kunne møte for retten fordi norske myndigheter nektet ham gyldig reisebevis.
Dagen før det italienske rettsmøtet om mulla Krekar ble utsatt, tok hans advokat Brynjar Meling for første gang kontakt med sin klients italienske advokat. Han hevdet at Krekar ikke kunne møte for retten fordi norske myndigheter nektet ham gyldig reisebevis. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For to uker siden startet terrorrettssaken mot Mulla Krekar i Italia.

Det første rettsmøtet varte bare noen timer før saken ble utsatt til 23. oktober, blant annet fordi Krekars italienske forsvarer ba om nye oversettelser av flere samtaler.

Men nå viser det seg at Krekars norske advokat arbeidet aktivt for en utsettelse, og blant annet hevdet at Krekar var forhindret fra å møte fordi han ikke har et gyldig reisedokument.

Det skjedde i en epost til Enrica Franzini som er oppnevnt som Krekars advokat i Italia. Denne ble sendt søndag 12. mars, dagen før rettssaken skulle starte i italienske Bolzano:

«Han har ikke mottatt noen innkalling til rettsmøtet. Jeg ble gjennom media gjort kjent med at det var innkalt til rettsmøte den 13. Jeg gav da Franzini fullmakt til å begjære saken utsatt», skriver Meling i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Meling ga informasjonen»

Advokat Franzini bekrefter også at hun fikk alle opplysningene i en epost fra Meling.

«Han sendte meg all informasjon som jeg fortalte retten om at Krekar ikke kunne forlate Norge», skriver hun i en epost torsdag.

Les også: – Italiensk tiltale ukjent for Krekar

Etter italienske lover kan personer dømmes selv om de ikke er til stede. Men det forutsetter at den tiltalte er informert, noe Meling synes å mene Krekar ikke er.

Advokat Franzini skriver også at et annet element i avgjørelsen om utsettelse var manglende oversettelse av samtaler Krekar skal ha hatt i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at det ble kjent at saken utsettes i syv måneder, tolket Meling dette noe annerledes i en kommentar til NTB:

– Det er bare en bekreftelse på at det ikke er en sak. Til høsten kommer de til å finne på noe annet.

Nekter å kommentere eposten

Det var advokat Franzini som i rettsmøtet 13. mars opplyste om Melings overraskende epost.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I begynnelsen av mars var ABC Nyheter også i kontakt med henne. Hun fortalte da at hun ikke hadde hørt noe fra verken Krekar eller hans advokat, og at rettssaken ville gå som planlagt.

I følge avisreferat fra rettsmøtet refererte hun til den norske advokaten som skal ha opplyst at Krekar ikke kunne møte fordi han har manglet gyldige reisedokument siden 2003, skrev avisen «Dolomiten» (en nettversjon av artikkelen er her tilgjengelig).

«Han kan ikke forlate Norge, og hvis han likevel skulle reise så risikerer han å ikke kunne returnere til Norge og familien sin», fortalte Franzini retten på bakgrunn av informasjon fra Meling, i følge avisen.

Les også: Krekar-rettssak i Italia går som planlagt

Meling avslår å kommentere innholdet i eposten han sendte den italienske advokaten, og vil heller ikke vurdere innholdet i de tyskspråklige avisreferatene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg kan ikke tysk og leser ikke italienske aviser, og kan derfor ikke gå god for innholdet i tyske aviser», skriver han.

Meling påpeker også at Franzini er oppnevnt av italiensk rett: «Krekar har forsøkt å finne frem til Italiensk advokat. Han har ikke lyktes», skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krekar er i Italia tiltalt for å være hovedmann i et europeisk terrornettverk, «Rawti Shax», hvor også menn i Italia og Storbritannia er involvert.

I midten av februar ble en anke fra fire av disse, alle bosatt i Italia, avvist. De soner for tiden straffer på mellom fire og seks års fengsel i et høysikkerhetsfengsel- og risikerer utvisning etter endt soning.

Dette er også problematisk for Krekars forsvarere. For når man i Italia allerede har dømt fire personer basert på det samme bevismaterialet som i Krekars sak, så er nok sjansene for en frifinnelse forsvinnende liten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever returgaranti

På spørsmål om Meling har forsøkt å avklare med norske myndigheter hvordan Krekar eventuelt kunne ha deltatt på rettsmøtene i Italia, svarer Meling at «det er ikke vår oppgave å avklare dette», og at «det er det opp til andre å avgjøre» om spørsmålet vil være avklart før prosessen starter opp igjen 23. oktober.

Les også: Krekars «magiske sirkel» utleveres ikke

Meling avviser ikke at Krekar kan være til stede i Bolzano til høsten hvis han får de nødvendige papirene.

«Det er en vurdering vi tar når eventuelt den tid kommer», skriver han.

Men en slik vurdering vil nok først finne sted hvis norske myndigheter garanterer for at Krekar kan returnere til Norge. På spørsmål om det er tilfelle, er Meling krystallklar i sitt svar til ABC Nyheter:

«JA»