Fransk minister: Skoleskytter var ustabil 16-åring

<p>Fransk politi i Grasse i Sør-Frankrike, der en 17-årig elev er pågrepet for å ha skutt tre personer på en videregående skole torsdag.</p>
Fransk politi i Grasse i Sør-Frankrike, der en 17-årig elev er pågrepet for å ha skutt tre personer på en videregående skole torsdag. Foto: Philippe Farjon / AP / NTB scanpix

Tenåringen som åpnet ild på skolen sin i Sør-Frankrike, var ustabil og fascinert av våpen, uttaler landets utdanningsminister. Tre personer ble skutt og såret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eleven som er pågrepet for skytingen på en videregående skole i Grasse torsdag, er bare 16 år, ikke 17 som først oppgitt, opplyser innenriksdepartementet i Paris til AP.

– Det var en sinnssyk handling fra en ungdom som er ustabil og fascinert av våpen, sa utdanningsminister Najat Vallaud-Belkacem da hun besøkte småbyen der skoleskytingen fant sted.

Skolens rektor og to elever ble påført lettere skuddskader og får behandling på sykehus. Ytterligere fem personer får behandling for skader de fikk i panikken som oppsto etter skytingen, opplyser innenriksdepartementet i Paris.

Opptatt av skolemassakrer

Utdanningsministeren hyller rektoren, som ble skutt i armen da han løp til for å forsøke å stanse eleven.

– Vi unngikk det verste, sier Vallaud-Belkacem.

Les også: Elev (17) pågrepet etter skyting på fransk skole

Fransk påtalemyndighet tror eleven var motivert av nag til noen av klassekameratene. Den mistenkte tenåringen hadde delt bilder og videoer på sosiale medier av skoleskytinger i USA, deriblant Columbine-massakren der 13 mennesker ble drept i 1999.

Lokale myndigheter var tidlig ute med å si at det ikke er noen grunn til å mistenke at det dreide seg om et terrorangrep.

Eleven var væpnet med en rifle, to håndvåpen og to granater da han ble pågrepet etter skytingen på Tocqueville videregående skole, opplyser en politikilde til AFP.

Politiet oppga først at de så etter enda en gjerningsperson, men en politikilde sa senere at gutten handlet alene. Det er ikke kjent om alle våpnene han hadde med seg, var ekte.

Terrorvarsel

Grasse er en liten by som ligger i åsene vest for Nice og nord for Cannes. Myndighetene sendte ut terrorvarsel da skytingen ble kjent og oppfordret folk til å holde seg innendørs. Alle skolene i Grasse ble stengt som følge av skytingen, og elevene ble brakt i sikkerhet i andre skolebygg.

Les også: Fillon siktet for misbruk av offentlige midler

Statsminister Bernard Cazeneuve avbrøt et besøk i Somme på grunn av skoleskytingen og brevbombeangrepet mot Det internasjonale pengefondet (IMF) i Paris tidligere samme dag.

Personvernpolicy