Meny

Færre narko-anmeldelser – politifolk gir reformen skylda

Narkotikapolitiforeningen tror reformarbeid går utover kapasiteten. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Narkotikapolitiforeningen tror arbeidet med politireformen har bidratt til et fall i antallet anmeldte narkotikaforbrytelser.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antallet narkotikaanmeldelser gikk ned fra i underkant av 42.000 i 2015 til noe over 36.000 i fjor – en nedgang på 13 prosent, skriver Klassekampen.

Christian Stoutland, leder i Norsk Narkotikapolitiforening, mener politireformen har ført til kapasitetsproblemer som kan forklare den dramatiske nedgangen.

– Hovedgrunnen til nedgangen er antakelig at politiet er i omstilling. 27 distrikter skal bli tolv. Det er massevis av prosesser, arbeidsgrupper og koordineringsmøter. Da blir kapasiteten redusert i en periode, mener Stoutland.

Det er i hovedsak fra politiet og tollvesenet anmeldelsene kommer. Stoutland tror tallene kan endre seg når arbeidet med reformen er over, men påpeker også at politiet prioriterer annerledes nå enn tidligere.

– Man går i mindre grad etter de tunge brukerne. Anmeldelser for bruk kommer i større grad som følge av at man oppdager narkotika i forbindelse med andre forbrytelser, sier han.

Populært