Massegrav med barn funnet ved irsk barnehjem

Artikkelen fortsetter under annonsen

En massegrav med barnelik er funnet ved et tidligere irsk barnehjem der det i mange år har vært mistanke om umerkede graver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En regjeringsoppnevnt kommisjon bekreftet fredag konklusjonene til en lokal historiker som i 2014 fant dødsattestene til nesten 800 barn som døde i det katolske barnehjemmet i Tuam i Galway i perioden 1925–1961.

Utgravninger ved barnehjemmet Bon Secours fra november til januar har avdekket en underjordisk struktur som er delt i 20 kamre med "betydelige mengder menneskelige levninger".

DNA-analyser av noen av levningene viser at alderen på de døde var fra 35 uker til tre år, og at de fleste ble begravet i 50-årene mens det overfylte barnehjemmet fremdeles tilbød foreldreløse barn og ugifte mødre husrom.

Funnet av massegravene er det første beviset som bekrefter mistankene om at det store flertallet av barna som døde, ble lagt i umerkede graver. Dette var vanlig praksis da barnedødeligheten var høy i begynnelsen av 1900-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommisjonen ble dannet etter at lokalhistorikeren Catherine Corless fant nesten 800 dødsattester for barn som døde i barnehjemmet, men bare en attest som bekreftet at et dødt barn var begravet.

– Alt tydet på at dette området var en massegrav, sier hun og viser til at noen gutter som lekte på jordet i 70-årene, meldte fra om at de hadde sett en haug med beinrester i et underjordisk kammer.

Det irske barneombudet Katherine Zappone kalte funnet trist og lovte at barnas pårørende skulle få anledning til å begrave barna på en verdig måte.