Tolletaten har beslaglagt sexdukker som ligner barn

<p>Dukkene er svært virkelighetsnære. Foto: Tolletaten</p>
Dukkene er svært virkelighetsnære. Foto: Tolletaten

Kripos og Tolletaten jobber sammen for å stoppe importen av sexdukker som ligner på barn for å hindre fremtidige overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tolletaten har siden høsten 2016 avdekket en ny trend hvor norske borgere fra ulike deler av landet bestiller og importerer sexdukker fremstilt som barn.

Til nå er 21 dukker beslaglagt.

Les også: Amerikansk misjonær siktet for overgrep mot barn

– Svært virkelighetsnære

En av politiets aller viktigste og høyst prioriterte oppgaver er å verne barn mot seksuelle overgrep.

Kripos vurderer at det å bestille sexdukker utformet som barn kan være en indikasjon på at de som bestiller dukkene seksuelt tiltrekkes av barn.

– Dukkene er svært virkelighetsnære, og det er mulig at seksuell omgang med dukkene kan bryte ned barrièrer mot å begå overgrep mot barn, skriver Kripos i en pressemelding.

Uvel av funnene

Tollerne som har avdekket dukkene har reagert sterkt på funnene. Jørn Ferner Jacobsen, fungerende avdelingsdirektør i Tolletatens etterretningssenter, sier til NRK at han rett og slett blir uvel av saken.

– Jeg kjenner at jeg reagerer voldsomt, når jeg ser dette. Den første ble beslaglagt i oktober, siden da har vi beslaglagt 21. Vi er bekymret og sjokkert, sier Bergersen til NRK.

Flere av dukkene var kledd i barneklær. Foto: Tolletaten
Flere av dukkene var kledd i barneklær. Foto: Tolletaten

Les også: Overgrepsdømt bestefar anker dommen

Kjøperne utgjør en fare for barn

Noen av mottakerne er tidligere domfelt for seksuallovbrudd, flere har tilgang til barn via jobb eller familie, og flere har hittil vært ukjente for politiet for lignende forhold, opplyser Kripos i en pressemelding.

De ser på den nye trenden med bekymring, og vurderer at de som bestiller dukkene kan utgjøre en fare for barn eller har begått overgrep mot barn tidligere.

– Det er derfor svært viktig at disse personene oppdages, skriver de.

En trend som øker

Tolletaten valgte selv å anmelde sakene fordi de mistenkte at importen av dukkene kan være straffbar eller i verste fall føre til straffbare handlinger.

– Tolletaten opplever at importen av sexdukker utformet som barn øker. Mottakerne som vi har avdekket er utelukkende menn, de er bosatt fra nord til sør i Norge og kommer fra alle samfunnslag. Tolletaten ser med bekymring på denne trenden, og vil stanse og anmelde importen av disse dukkene inntil vi eventuelt får beskjed om noe annet, sier Bergersen i en pressemelding.

Tolletaten har siden høsten 2016 avdekket en ny trend hvor norske borgere bestiller og importerer sexdukker fremstilt som svært naturtro barn. Foto: Tolletaten / NTB scanpix
Tolletaten har siden høsten 2016 avdekket en ny trend hvor norske borgere bestiller og importerer sexdukker fremstilt som svært naturtro barn. Foto: Tolletaten / NTB scanpix

Les også: Færre søker etter overgrepsmateriale

Avhengig av godt samarbeid

Ann Kristin Grosberghaugen, leder av Voldtektsseksjonen på Kripos, roser Tolletaten for deres innsats i å avdekke importen av sexdukkene. Hun påpeker at politiet er helt avhengig av et godt samarbeid med offentlige og private aktører for å hindre at barn blir utsatt for overgrep.

– Tolletaten har gjennom systematisk arbeid oppdaget en ny trend som Kripos ser svært alvorlig på. Her har de gått foran som et svært godt eksempel, sier hun i en pressemelding.

Les også: Kripos stopper tusenvis av overgrepssøk hver dag

Personvernpolicy