Cappelens rørlegger stilte – men maktet ikke å forklare seg

Adovkat John Christian Elden (til venstre), forsvareren til Eirik Jensen, og advokat Erling Lyngtveit, forsvareren til 64-åringen det første vitnet mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Adovkat John Christian Elden (til venstre), forsvareren til Eirik Jensen, og advokat Erling Lyngtveit, forsvareren til 64-åringen det første vitnet mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire medlemmer av Gjermund Cappelens hasjnettverk forklarte seg alle – iallfall delvis – om rollene sine. Den mye omtalte rørleggeren sa ikke et ord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den rørleggerutdannede 52-åringen var det siste av fem vitnene som sto på lista i Oslo tingretts behandling mandag. Før det hadde mennene omtalt som "China", "Kameraten", "Land Cruiser" og "Øst" vært i vitneboksen.

Det var lenge uvisst om "rørleggeren" ville møte i retten. Han var ikke til stede da dommen på 13 års fengsel mot ham ble lest opp i Asker og Bærum tingrett, og i den pågående ankesaken i Borgarting lagmannsrett var han bare på plass den første dagen. Han har så langt ikke forklart seg siden pågripelsen i desember 2013.

Innesluttet

Skjeggete og iført boblejakke og lue kom 52-åringen inn i rettssalen mandag ettermiddag. Han så ikke på noen og syntes ikke å reagere på spørsmål som "Kan du høre meg?" fra dommer Kim Heger.

– Du kan få lov til å gå, sa Heger til slutt, før mannen ble fulgt ut av forsvareren sin, advokat Johnny Veum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har en spaningsvideo som viser at han fungerer noenlunde greit når han ikke er i denne pressede situasjonen, kommenterte aktor, statsadvokat Lars Erik Alfheim, etterpå.

Les også: Politispaner mistenkte Jensen i nesten 20 år

China

Den 64-årige mannen, omtalt både som «brusselgeren» og "China", var det første vitnet mandag formiddag i rettssaken mot Cappelen og den tidligere polititoppen Eirik Jensen.

64-åringen ble i Asker og Bærum tingrett dømt til 16 års fengsel. Under ankebehandlingen i Borgarting lagmannsrett har han erkjent delvis straffskyld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen nektet i stor grad å svare på spørsmål fra statsadvokat Lars Erik Alfheim og viste til at han er tiltalt i Borgarting lagmannsrett.

Les også: Elden mener press mot Cappelen kan ligge bak saken mot Jensen

– Glem det!

– Den saken er ikke oppgjort, jeg sitter i en annen sak. Så jeg svarer ikke på noen spørsmål, sa 64-åringen, som hadde den klare beskjeden "Glem det!" til aktors mange forsøk på å få svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål fra aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten for politisaker sa "brusselgeren" at han aldri hadde hørt noe om Eirik Jensen fra Gjermund Cappelen. Schilling ville også vite om Cappelen var en man kan stole på.

– Jeg tror at hvis du skal feste noen lit til Cappelen, så kan du like gjerne lese "Münchhausens vidunderlige reiser", repliserte 64-åringen fra vitneboksen.

Fyren har et Münchhausen-syndrom, la han til.

Münchhausens syndrom er en tilstand der en person presenterer noe som viser seg å være fabrikkert eller falskt. Det har navn etter Karl Friedrich Hieronymus, også kjent som Baron von Münchhausen, som reiste vidt omkring og som ble kjent i sin tid for å fortelle fantastiske og overdrevne historier om sitt liv.

Samleside: Her finner du alt om saken mot Jensen og Cappelen

Kameraten

Det neste vitnet var en 63-åring, omtalt som "Kameraten". Han ble i tingretten dømt til fengsel i 15 år, en dom han anket. Han nektet i stor grad å forklare seg for retten, og aktor Alfheim brukte en drøy time på å lese fra politiforklaringene. Ifølge disse har han truffet Cappelen bare to ganger: i 60-årslaget til mannen kjent som "brusselgeren", og i bryllupet til den sammes sønn. På spørsmål om han har kjenner til Eirik Jensen, svarte han slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aldri hørt om ham, aldri truffet ham.

Les også: Cappelen navnga 12 personer som kjente til Jensen-samarbeid

Land Cruiser og Øst

Også en 49-åring fra Hedmark forklarte seg før lunsj. Han omtales som "Land Cruiser", etter bilen han har kjørt. Han har anket dommen på ni års fengsel fra tingretten.

49-åringen ble bedt om å vurdere Cappelens troverdighet.

– Det kan jeg dessverre ikke hjelpe dere med. Det kan jeg ikke forklare, men det har sine grunner. Han er troverdig når det passer aktoratet, svarte han.

Den 46-årige kampsportinstruktøren omtalt som "Øst" forklarte seg etter lunsj. I likhet med de fire første vitnene besvarte han mange av aktoratets spørsmål med "Ingen kommentar".

Les også: Cappelen tror Eirik Jensen har gjemt unna penger

– Er du redd for noe?

Dommer Heger bemerket at det var en påfallende likhet mellom svarene til de fire.

Artikkelen fortsetter under annonsen

–Er du redd for noe? spurte dommeren.

– Jeg er vel ikke redd for noe, svarte 46-åringen.

– Hvorfor svarer du da så forbeholdent på spørsmål som er helt ufarlige? fortsatte dommeren.

– Jeg har bare ikke lyst til å utdype noe, lød svaret.

Gjermund Cappelen er syk og møtte ikke i retten mandag. Dommeren konkluderte imidlertid med at han vil få en rettferdig behandling selv om han ikke er til stede.

Les også:

Cappelen: – Eirik Jensen ga meg trygghet til å holde på

Cappelen navnga hvem i hasjnettverket som visste om Jensen

Vitner i Cappelen/Jensen-saken:

De fem som møtte som vitner i rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen mandag, er alle blitt knyttet til Cappelens hasjnettverk.

* En 64-årig mann omtalt som «brusselgeren» og "China". Dømt til 16 års fengsel i Asker og Bærum tingrett. I likhet med de fire andre møter han for tiden i ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

* En 63-årig mann omtalt som "Kameraten". I tingretten ble han dømt til fengsel i 15 år.

* En 49-årig mann omtalt som "Land Cruiser". Dom på ni års fengsel i tingretten.

* En 46-årig mann med kallenavnet "Øst". I tingretten fikk han en dom på fengsel i fem år og seks måneder.

* En 52-årig mann kjent for å være rørleggeren som fikset Eirik Jensens bad. I tingretten fikk 52-åringen en dom på 13 års fengsel. Har ikke forklart seg etter pågripelsen, og gjorde det heller ikke i retten mandag.