Drapssiktet fange kan bli ført tilbake til Ringerike fengsel

En drapsdømt innsatt i Ringerike fengsel er siktet for drap på en medinnsatt, som er dømt for overgrep mot unge gutter.
En drapsdømt innsatt i Ringerike fengsel er siktet for drap på en medinnsatt, som er dømt for overgrep mot unge gutter. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det er uklart om den drapssiktede mannen, som angrep en medinnsatt så han døde, skal føres tilbake til Ringerike fengsel eller få strengere soning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om drapssaker i Norge 2017

Hittil i år har politiet her i landet startet etterforskning av sju drapssaker. I tillegg kommer en sak med dødelig vold.

* 3. januar: En kvinne i 60-årene blir funnet død i en bolig på Fjellhamar i Lørenskog i Akershus. Ektemannen i 70-årene siktes først for grov kroppsskade med døden til følge, men siktelsen utvides til å gjelde drap.

* 5. januar: En 42 år gammel eritreisk kvinne blir funnet død i en bolig på Nesbyen i Buskerud. Den 38 år gamle ektemannen, også han fra Eritrea, er siktet for drap.

* 22. januar: En mann blir funnet livløs i en bolig på Blakstad i Asker, og gjenoppliving lykkes ikke. To menn som meldte seg for politiet dagen etter, er siktet for drap. Ytterligere tre personer er siktet for grov kroppsskade eller medvirkning til det.

* 25. januar: En 38 år gammel mann blir funnet død i en bolig på Ler i Melhus kommune. Dagen etter blir en 26 år gammel mann pågrepet, siktet for grov vold med døden til følge. 28. januar blir siktelsen mot ham skjerpet til å gjelde drap. 3. februar blir en mann i 40-årene pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

* 29. januar: Den danske statsborgeren Mark Ole Jensen (52) blir funnet hardt skadd i et bolighus på Røyneberg i Sola i Rogaland og erklæres død kort tid etter. En 32 år gammel mann blir pågrepet samme dag, siktet for forsettlig drap.

* 14. februar: En mann i midten av 40-årene blir funnet død på en gård i Åmli kommune i Aust-Agder. Politiet pågriper og sikter en mann i slutten av 30-årene og en kvinne i slutten av 40-årene for drap eller medvirkning til dette.

* 23. februar: En kvinne i 60-årene blir funnet død i en bolig sør for Harstad. En mann i 30-årene er siktet forgrov kroppsskade med døden til følge, men politiet opplyser at den kan bli skjerpet til drap. Det er et familiært forhold mellom de to, ifølge politiet.

* 25. februar: En innsatt siktes for drap etter å ha angrepet en annen innsatt i Ringerike fengsel. Mannen som ble angrepet, døde kort tid etter av skadene.

Ifølge Kripos' statistikk, som kun omfatter forsettlige og overlagte drap, var det 25 drapssaker med 27 ofre og 31 gjerningspersoner i 2016. I 2015 var det 23 drap her i landet, mens tallet i 2014 var 27.

Avgjørelsen tas mandag formiddag, opplyser politiadvokat Hans-Petter Aasen i Sør-Øst politidistrikt til VG.

– Under henvisning til gårsdagens pressemelding fra politidistrikt Sør-Øst vedrørende etterforskningen i Ringerikefengsel, kan politiet melde om at det fortsatt pågår en bred etterforskning, både av teknisk og taktisk art. Av hensyn til denne etterforskningen har ikke politiet ytterligere kommentarer nå, skriver han i en pressemelding.

Den drapssiktede fangen soner en dom på 17 og et halvt års fengsel for å ha drept en 58 år gammel vaktmester på Oppsal i 2014. Dette drapet omtales som en ren likvidering.

56-åringen er kjørt til Drammen fengsel inntil videre.

– Han har forklart at saken har en forhistorie. Jeg finner det ikke riktig å gå inn på hva det innebærer før han har forklart seg for politiet, sier mannens forsvarer, advokat Marius Ihlebæk.

Lørdag klokken 13.14 fikk politiet i Nordre Buskerud melding om at en fange ble angrepet av en annen innsatt i Ringerike fengsel. Kort tid etter ble det klart at mannen som ble angrepet, var død.

Både siktede og avdøde var begge norske statsborgere.

Skal finne ut hva som sviktet

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier til Aftenposten at han ser svært alvorlig på saken, og har bestilt en umiddelbar rapport fra Kriminalomsorgsdirektoratet.

– Vi skal gjennomgå hva som har sviktet og hvorfor. Den første rapporten vil bli etterfulgt av en grundigere rapport. Vi må sette oss ned med den kunnskapen vi får og vurdere eventuelle tiltak. Det er for tidlig å trekke bastante konklusjoner, sier han.

Drapet i Ringerike fengsel er det første på en innsatt siden 1982.

– Jeg vil først si at dette er noe som skjer uhyre sjeldent. Tankene mine nå går til de pårørende til den drepte. Så vil den nærmere etterforskningen avdekke hva som har skjedd. Omstendighetene rundt hvordan dette drapet skjedde, kan jeg ikke kommentere, sier direktør Marianne Vollan i Kriminalomsorgsdirektoratet.

Bakgrunn: Etterforsker drap i Ringerike fengsel

Dømt for overgrep mot unge gutter

Den 58 år gamle mannen som døde er omtalt som en av Norges mest notoriske overgripere, og er tidligere dømt for en rekke overgrep mot mindreårige gutter, skriver VG.

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I september 2015 ble mannen dømt til ett års fengsel for å ha forgrepet seg på to unge gutter i Oslo i 2013 og 2014.

Han har sittet varetektsfengslet siden mai i fjor, siktet for å ha skaffet seg seksuell omgang ved bruk av vold eller truende atferd. Fengslingen ble sist forlenget 20. januar i år.

– I alle fengsler er det et hierarki. De som er dømt for å ha begått seksuelle forbrytelser, spesielt mot barn, står desidert nederst i dette hierarkiet, sier leder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, til VG.

Ringerike fengsel er et høysikkerhetsfengsel hvor alle innsatte er menn. Fengselet har en kapasitet på 160 plasser og har 155 fast ansatte. Det ligger på Tyristrand i Ringerike kommune.

Personvernpolicy