Cappelen navnga hvem i hasjnettverket som visste om Jensen

Gjermund Cappelen sa i Oslo tingrett tirsdag at han følte slaget var tapt og at han måtte angi Eirik Jensen da han satt i varetekt vinteren 2014.
Gjermund Cappelen sa i Oslo tingrett tirsdag at han følte slaget var tapt og at han måtte angi Eirik Jensen da han satt i varetekt vinteren 2014. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjermund Cappelen ble i retten tvunget til å oppgi hvem som visste at han samarbeidet med en politimann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialenhetens aktor Kristine Schilling, som har påtaleansvaret for straffesaken mot den pensjonerte politimannen Eirik Jensen, spurte Cappelen tirsdag om han fortalte noen av dem rundt seg at han samarbeidet med en politimann. Det bekreftet hasjgrossisten at han gjorde. Han ville ikke oppgi navn, men ble etter hvert presset til å navngi elleve personer.

Han sa også at en av hasjleverandørene hans i Nederland var orientert, men oppga ikke noe navn på denne personen.

– Dette er personer som har visst om dette lenge – mange år? spurte Schilling.

– Ja, bekreftet Cappelen.

– Vet Eirik Jensen at det er så mange som visste om dette samarbeidet, fulgte aktor opp.

– Nei, svarte Cappelen.

Blant navnene hasjgrossisten nevnte, er det flere sentrale medlemmer av omsetningsnettverket hans. Også familiemedlemmer og venner har hatt kjennskap til at politimannen, ifølge Cappelen, skal ha visst om eller deltatt i hasjgeskjeften.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Cappelen navnga 12 personer som kjente til Jensen-samarbeid

Pengemas

Spesialenheten går gjennom mye av det samme materialet som statsadvokat Lars Erik Alfheim allerede har konfrontert Cappelen med, og som også har vært oppe i retten under utspørringen av Eirik Jensen tidligere. Schilling tok opp tråden med at Eirik Jensen til stadighet skal ha mast om penger. Hun ba Cappelen tolke for retten innholdet i mange tekstmeldinger fra tiden etter 2011. Jensen skal, ifølge Cappelen, ha hatt utfordringer på hjemmebane på den tiden, noe som trakk med seg utgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer Kim Heger lurte på om ikke Cappelen funderte på hvorfor Jensen stadig trengte penger, men det hadde ikke hasjimportøren problematisert. At han selv skal ha forsynt Jensen med opp mot 400.000 kroner årlig i svarte penger i 20 år, mente han ikke var grunn til å problematisere politimannens pengebehov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, når han sa han trengte penger, så trodde jeg han på det. Jeg har hatt et forhold til penger som ikke har vært helt normalt selv, så jeg har ikke reflektert over de pengene han har fått, svarte Cappelen.

Jensen skaffet torpedo

Da Gjermund Cappelen trengte en torpedo på 1990-tallet, satte Eirik Jensen ham i kontakt med av en av sine barndomsvenner, fortalte hasjgrossisten i retten.

Hasjbaronen har fortalt i Oslo tingrett at han på midten av 1990-tallet et par ganger hadde behov for å "stramme noen litt opp". Via politikontakten Eirik Jensen ble han satt i kontakt med en "litt røslig kar", en barndomsvenn av politimannen fra Nesodden utenfor Oslo. Mannen er senere dømt til 14 års fengsel i en narkotikasak i Sverige.

– Han var en som kunne hjelpe til med å rydde opp. Det har vært noen episoder hvor jeg har hatt problemer i businessen. Når noen måtte strammes opp litt, fortalte Cappelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det snakk om vold, spurte aktor.

– Ja, sa Cappelen.

Samleside: Her finner du alt om saken mot Jensen og Cappelen

– Stramme ham opp

Han viste til to episoder hvor han hadde benyttet seg av tjenestene til denne mannen og en venn av ham. Ved ett tilfelle hevdet en ekskjæreste at hun var blitt utsatt for et overgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun mente hun var blitt utsatt for overgrep da, eller et eller annet. Da sendte jeg de to kara ut for å stramme ham opp litt, sa Cappelen.

– De ga ham juling. Han hadde problemer med å bevege seg ganske lenge etterpå. Da de var ferdige, ringte de til meg. Da fikk de penger, lurer på om jeg betalte dem 20.000 eller noe sånt for den jobben, fortalte han videre.

Også en som skyldte Cappelen, penger, fikk samme behandling. Cappelen sendte torpedoen.

Du er ikke så stolt av dette? spurte aktor Kristine Schilling.

– Nei, det er grusomt, svarte Cappelen om mannen som måtte på legevakten etter julingen.

– Hvordan reagerte Eirik Jensen på dette, undret Schilling.

– Han reagerte ikke på det. Han mente det var fortjent. Det var normalt det på den tiden der, i dag høres det helt sykt ut, sa Cappelen.