Tre menn tatt for nazi-terror

En person ble alvorlig skadet da en bombe eksploderte utenfor et asylmottak i Västra Frölunda i Gøteborg 5. januar i år. Nå har politiet på grepet en høyreekstrem mann i 50-årene.
En person ble alvorlig skadet da en bombe eksploderte utenfor et asylmottak i Västra Frölunda i Gøteborg 5. januar i år. Nå har politiet på grepet en høyreekstrem mann i 50-årene. Foto: Thomas Johansson/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk sikkerhetspoliti har pågrepet tre menn mistenkt for ulike bombeangrep mot politiske motstandere og asylsøkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag pågrep det svenske sikkerhetspolitiet en mann i 50-årene, mistenkt for å stå bak et bombeangrep i januar.

Også denne mannen skal ha tilknytning til den høyreekstreme organisasjonen «Nordiska motståndsrörelsen».

Svensk politi har nylig pågrepet to andre menn i samme miljø som er mistenkt for to andre bombeangrep i gøteborgsområdet.

– Vi mener de tre pågrepne er eller har vært medlemmer, sier Mats Ljungqvist ved det svenske sikkerhetspolitiet om tilknytningen til den høyreekstreme organisasjonen, til nyhetskanalen SVT torsdag.

En rekke bombeangrep

En person skal ha blitt alvorlig skadet i terrorangrepet 5. januar som 50-åringen nå mistenkes for å stå bak. Samme mann mistenkes også for å stå bak ytterligere to attentatforsøk.

Les også: Flere hundre nynazister demonstrerte i Stockholm

Tidligere har svensk politi pågrepet en mann som er medlem av organisasjonen. Han mistenkes for å stå bak et bombeangrep rettet mot Syndikalistene og en bombe mot Lilleby camping hvor det bor asylsøkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er en mann i 20-årene pågrepet, også han for angrepet på asylmottaket på Lilleby camping 25. januar.

Dyrker vold

Nordiska motståndsrörelsen er en nazistisk organisasjon som er villig til å bruke vold. De har blitt koblet til en lang rekke voldshandlinger og kriminell virksomhet.

Rundt 600 personer deltok da de hadde en nynazistisk demonstrasjon i Stockholm i fjor høst. De ble da møtt med kraftige motdemonstrasjoner og måtte ha politiets beskyttelse for å gjennomføre sin marsj i byen.

Organisasjonen har også kontakter i Norge. Da mannen som i 2001 drepte 15 år gamle Benjamin Hermansen, Ole Nicolai Kvisler, slapp ut av fengsel i 2013, skal PST raskt ha observert ham sammen med disse nynazistene.

Les også: – PST overvåker Benjamin Hermansens drapsmann