Cappelen-opptak om hvordan Jensen skulle angis

Gjermund Cappelen i Oslo tingrett.
Gjermund Cappelen i Oslo tingrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjermund Cappelen ble nærmest instruert i hvordan han skulle fortelle om Eirik Jensen og samarbeidet om hasjen til det første avhøret med Spesialenheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det dyret må bures inn, sa Cappelen om Eirik Jensen i sitt første møte med to spanere fra daværende Asker og Bærum politidistrikt.

Mens han satt i varetekt på cella i Ila fengsel januar 2014, ble Cappelen oppsøkt av to politimenn som hadde tre uformelle samtaler med ham. De joviale og litt kunstig kameratslige samtalene ble gjennomført uten at Cappelen hadde advokat til stede, og uten at hasjgrossisten visste om det, ble samtalene tatt opp. Hensikten med samtalene var for politiet å se om de kunne få Cappelen til fortelle noe mer enn det som var knyttet direkte til beslaget av over 400 kilo hasj før jul.

Gjennom tre samtaler mellom 7. og 12. januar, hver på om lag én time, snakket Cappelen og politimennene om hvordan de kunne gå fram for å trekke Eirik Jensen inn i saken.

Det ble avsluttet med at Cappelen fikk beskjed om at han ikke skulle fortelle Spesialenheten for politisaker om hvordan samtalene var gjennomført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sant og usant

– Vi må se hva som er sant og usant i dette. Vi vet nå bare hva vi har hørt i retten, og det er at det første avhøret Cappelen gir til Spesialenheten, er regissert. Vi hører hvordan de to politimennene instruere Cappelen i hva han skal si og hvordan han skal si det før det første avhøret, sier advokat John Christian Elden til NTB etter avspillingen.

Han sier Cappelen må ha blitt svært motivert av løftene om redusert straff etter tilståelsen, og at han trekker Eirik Jensen inn i saken til Spesialenheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elden finner det også interessant at de to politimennene sa til Cappelen at Riksadvokaten hadde blitt holdt orientert om saken og om spørsmålet om redusert straff allerede etter det første av de tre møtene. Det er Riksadvokaten som har tatt ut tiltalen mot Eirik Jensen.

– Vi kan ikke si noe annet om dette nå enn at vi merker oss at det er skjedd. Vi noterer at statsadvokaten tidligere har sagt det ikke har blitt gitt noen løfter, så her er politi og påtalemyndighet uenig med seg selv, sier Elden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Cappelen: – Han kommer til å prøve å drepe meg

– Må få amnesti

Så fort det første møtet i fengselet startet, forsøkte Cappelen å forhandle seg ut av situasjonen. Han virket offensiv og skrøt av sin status som kilde. Han nevner ikke Eirik Jensen ved navn, men politimennene sier de forstår. Cappelen sier han hadde vært med på å løse enorme saker og tilbød navn og adresser på folk miljøet.

Politimennene var derimot ikke interessert i dette, men sa rett ut at de ville ha noe annet og at de håpet Cappelen forsto hva det var snakk om.

– Skal vi inn på det temaet der, så skal jeg ut herfra. Det blir bombe. Han kommer til å si masse rart om meg, og det må jeg få amnesti for. Skal jeg gjøre dette her, så skal jeg ha bra betalt. Han kommer til å prøve å drepe meg, sier Cappelen.

Samleside: Her finner du alt om saken mot Jensen og Cappelen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kona er gissel

Ved å samarbeide om å ta Eirik Jensen stilte Cappelen en rekke krav. Blant annet skulle kona hans ut av varetekt og Cappelens selv skulle få møte familien. Videre forfulgte han gjennom alle møtene forslaget om at det beste for å ramme Jensen skikkelig, ville være om han selv ble løslatt fra varetekt og på nytt planla en ny innførsel av hasj.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kona mi er gissel i dette. Hun har ikke gjort noe galt noen gang. Hun visste ikke at pengene var i huset en gang, sier Cappelen under den siste opptaket.

Hva tenker du vil skje med ham hvis han blir tatt for det du sier han har gjort? Blir han sittende i fengsel? spør politimannen og sikter til Jensen.

– Ja, det er 20 år det. Det blir så mange paragrafer at det er ikke er til å tenke på en gang. Det er korrupsjon, han har motarbeidet sin egen stilling egentlig, sa Cappelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eks-politimester: – Fare for liv hvis Jensen-prosjekt røpes

– Stjal narkotika

Selv om han til politimennene tegnet et bilde av kildeføreren som en kynisk og gjerrig person, uttrykte Cappelen også takknemlighet for at Jensen hadde hjulpet ham ut av stoffmisbruket i 1997. Da han sprakk igjen etter at faren døde i 2007, var politimannen derimot ikke villig til å hjelpe på nytt.

– Han gikk til og med inn i safen i politihuset og hentet stoff til meg. Fra beslag. Så der har det blitt borte stoff, sa Cappelen, som til og med husket fra hvilken straffesak det stjålne stoffet stammet fra.

– Dette og flere andre forhold som Cappelen hevder i disse møtene, er blitt etterforsket, men ingenting er tatt med i tiltalen, kommenterer Elden.

Les også:

Jensen: – Cappelen har vært utsatt for et sinnssykt press

Cappelen måtte gå i tenkeboksen etter epost

Dommeren undret seg over Jensens forklaring