Endelig punktum satt i Kristin-saken

Arkivfoto av 12 år gamle Kristin Juel Johannessen som ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999.
Arkivfoto av 12 år gamle Kristin Juel Johannessen som ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Foto: Privat / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anken til den drapsdømte 40-åringen, som ble dømt til 13 års fengsel for drapet på Kristin Juel Johannessen, er forkastet av Høyesterett. Dommen blir dermed stående.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørelsen fra Høyesterett setter et endelig punktum for den juridiske behandlingen av drapssaken fra 1999.

– En stor lettelse

- Det er en stor lettelse for de pårørende at det nå er satt et punktum i dette marerittet, sier John Christian Elden, som er bistandsadvokat for de etterlatte, til NTB.

Den drepte jentas far, Roar Juel Johannessen, har kjempet en svært lang kamp for å oppklare saken.

- Det tok 17 og et halvt år å bli ferdig med dette. Det tar vel litt tid før det synker inn. Nå går det an å tenke på det som egentlig er det viktigste, og det er jentungen selv, sier han til NRK.

Les også: Dømt til å betale over 4 millioner etter drapet på Kristin Juel Johannessen

Anket saksbehandlingen

Den drapsdømte anket både for å be om en mildere straff og for å be landets øverste domstol vurdere om saken heller skulle vært ført for tingretten enn for lagmannsretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er anken over saksbehandlingen som nå er forkastet. Fra før var det klart at Høyesteretts ankeutvalg ikke tillot anken over straffeutmålingen fremmet.

40-åringen ble 8. september i fjor dømt til 13 års fengsel for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999.

Les også: 13 års fengsel for drapet på Kristin Juel Johannessen

Millionerstatning

Samme mann ble dømt for drapet i 2002, men frifunnet ett år senere fordi en DNA-test viste at hår fra åstedet ikke stammet fra ham. I 2015 ble han pågrepet igjen etter nye analyser av den dreptes fingernegler. Gjenopptakelseskommisjonen gjenåpnet saken, som endte med en ny fengselsdom i Borgarting lagmannsrett.

Mannen er også dømt til å betale totalt snaut 4,6 millioner kroner i erstatning og oppreisning til foreldrene og søsteren til Kristin Juel Johannessen.

Den drapsdømte mannens forsvarer, advokat Brynjar Meling, ønsker foreløpig ikke å kommentere avgjørelsen fra Høyesteretts ankeutvalg.

Les også: Kristins kropp ble flyttet etter drapet, sykkel gjemt