Tollvesenets beslag i 2016:Eksplosjon i nye psykoaktive stoff

Tollbeslag i 2016: Doping i julegave fra kjæresten, lekebiler fulle av ulovlige legemidler, marihuana i reservedekket, en bil spesiallagd for å smugle sigaretter, et brannslukkingsaparat fullt av amfetamin og kasser med hasj.
Tollbeslag i 2016: Doping i julegave fra kjæresten, lekebiler fulle av ulovlige legemidler, marihuana i reservedekket, en bil spesiallagd for å smugle sigaretter, et brannslukkingsaparat fullt av amfetamin og kasser med hasj. Foto: Tolletaten
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolletaten er bekymret over et sterkt narkotikapress mot norske grenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fortsatt et stort narkotikapress mot den norske grensen, og jeg er bekymret over at bruken av cannabis øker i Norge mens den synker i resten av Europa ifølge EUs narkotikaovervåkningssenter. Samtidig viser statistikken at Tolletatens etterretningsinnsats, bruken av tekniske hjelpemidler som skiltgjenkjenning og dyktige tjenestemenn er med på å avdekke betydelige mengder narkotika, sier tolldirektør Eivind Kloster-Jensen i pressemeldingen som Tolletaten sendte ut torsdag.

Tallene fra Tolletaten som ABC Nyheter har fått tilgang til viser at det har vært en jevn økning i antall beslag av både hasj og marihuana og at mengden som blir beslaglagt også øker.

Se selv i oversikten:

Se større versjon av grafikken.

Les også: Khatbeslagene redusert med 90 prosent

Eksplosjon av NPS

Men den største økninger er i av både beslag og mengde beslaglagt gram og stk av nye psykoaktive stoff (NPS) eller såkalte «designerdop».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette nevnes omtrent ikke i pressemeldingen til Tolletaten.

Der skriver de:

«Det er fortsatt mange beslag av syntetisk fremstilt narkotika. Utviklingen er bekymringsfull, da dette er narkotika som er mange ganger sterkere enn tradisjonell narkotika.»

Fra 2015-2016 har det gått fra 134 til 518 beslag.

Fra 2015-2016 har det gått fra 4 150 stk/gram beslaglagt mengde til 14 012.

På spørsmål fra ABC Nyheter peker fungerende avdelingsdirektør Jørn Ferner Bergersen i Kontrollavdelingen på at økningen er et utslag av at de har endret på rapporteringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er for tidlig å si om dette er en eksplosiv økning. Men endringen er gjort for å kunne følge opp nye psykoaktive stoffer bedre, sier han til ABC Nyheter.

Endringen går ut på å flytte en del stoffer fra legemidler til NPS, men siden beslagene av legemidler er helt på det jevne, som man kan se av oversikten over, er det likevel grunn til å si at det har vært en økning av NPS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hunder hjelper tollvesenet med å avdekke ulovlige penger

Selges via nettet

Det er ikke en isolert hendelse heller. Det har vært en stor økning i antall nye rusmidler på det illegale narkotikamarkedet over hele verden, også i Norge. Stoffene betegnes som «novel psychoactive substances» eller «nye psykoaktive stoffer» (NPS) eller «designerdop», og de selges i hovedsak via internett.

– Som oftest gjøres disse beslagene etter vår kontroll av post- og kurérsendinger, sier Bergersen.

Problemet med disse rusmidlene er at de er potensielt svært potente og der er dermed lettere å ta for store doser. Det finnes heller ikke noe motgift mot de fleste av dem. Helsevesenet mangler også kunnskap om hvordan man skal behandle det, ifølge en stor artikkel om fenomenet i Tidskriftet for Den norske legeforening.

Det er allerede rapportert flere dødsfall i Norge relatert til NPS. Det mest alvorlige eksempelet er det amfetaminlignende rusmiddelet parametoksymetamfetamin som har forårsaket over 30 dødsfall siden 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Hva er designerdop

Den spanske sjåføren (60) var lite lysten på en utvidet tollkontroll da han ble stoppet av tollere på Svinesund om ettermiddagen 24. mars. Etter gjentatte anmodninger kjørte han traileren inn i kontrollhallen. Tollerne fant raskt en rekke pappkartonger med hasj mellom de ordinære varene i lasterommet. I lasta lå det også to trekasser som senere viste seg å være fylt med hasj. Foto: Tolletaten

Finner mindre heroin

I 2016 beslagla Tollvesenet 7,9 kilo heroin i 43 beslag. Det er en betydelig nedgang fra toppåret 2009 da de tok hele 97 kilo i 63 ulike beslag.

Tolletaten registrerer også nedgangen, men skriver i pressemeldingen at «det er ikke uvanlig med til dels betydelige variasjoner i beslagene fra år til år.»

Samtidig øker antallet dødsfall som følge av heroinbruk etter en nedgang fram til 2012. Ifølge Folkehelseinstituttet kan det skyldes at styrkegraden øker.

Bergersen forteller at de vet gjennom internasjonalt samarbeid at det i 2016 ble tatt store beslag av heroin på vei til Norge.

– Vi ser ofte at store enkeltbeslag påvirker statistikken, spesielt når vi sammenligner mengde fra år til år. I de nærmest foregående årene hadde vi flere store enkeltbeslag enn i 2016, sier han.

Les også: Smuglet elfenben for 5 millioner kroner