Libyske flykaprere ber om asyl på Malta

<p>FLYKAPRING. Et libysk fly er angivelig kapret. Det har landet på Malta, men var på vei til Tripoli. Foto: REUTERS/Darrin Zamit-Lupi</p>
FLYKAPRING. Et libysk fly er angivelig kapret. Det har landet på Malta, men var på vei til Tripoli. Foto: REUTERS/Darrin Zamit-Lupi

De to Gaddafi-tilhengerne som kapret et libysk passasjerfly og tvang det ned på Malta, slapp alle de 111 passasjerene og besetningen på sju fri, overga seg til politiet og ba om politisk asyl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Libyas utenriksminister Taher Siala har de to kaprerne også bedt om å få etablere et politisk parti i Libya, bestående av tilhengere av landets avdøde diktator Muammar Gaddafi.

Flyet fra det statlige libyske selskapet al-Afriqiyah var på vei fra Sebha til Tripoli i Libya, da de to mennene kapret det og tvang det til Malta.

Ifølge Maltas statsminister Joseph Muscat var kaprerne væpnet med pistoler og en håndgranat, men våpnene viste seg å være ufarlige kopier.

Forhandlet

Flyet hadde 111 passasjerer og en besetning på sju om bord, men etter flere timer med forhandlinger, der også en libysk minister skal ha deltatt, ble passasjerene og flere besetningsmedlemmer sluppet fri.

De siste besetningsmedlemmene forlot flyet sammen med kaprerne, som overga seg til politiet. De to mennene har ifølge Siala søkt om politisk asyl på Malta

Kaos og anarki

Libya har vært preget av preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime og drepte diktatoren i 2011.

Ulike militsstyrker og flere rivaliserende regjeringer og nasjonalforsamlinger har siden kjempet om makten i landet.

Rivaliserende regjeringer kontrollerer i dag ulike deler av landet, og en FN-støttet samlingsregjering har svært begrenset myndighet.

Styrker som støtter samlingsregjeringen, opplyste i helgen at de hadde oppnådd full kontroll i kystbyen Sirte, som har vært kontrollert av ekstremistgruppa IS.

Saken oppdateres...

Personvernpolicy