Drapsdømt hushjelp får ikke ny rettssak

Advokat Harald Stabell sier han mener saksbehandlingen er «sterkt kritikkverdig». – Banner er en av Skandinavias mest anerkjente rettsmedisinere, og med hennes erklæring er det grunnlag for gjenåpning etter straffeprosessloven, sier han. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Advokat Harald Stabell sier han mener saksbehandlingen er «sterkt kritikkverdig». – Banner er en av Skandinavias mest anerkjente rettsmedisinere, og med hennes erklæring er det grunnlag for gjenåpning etter straffeprosessloven, sier han. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hushjelpen som i 2014 ble dømt til 13 års fengsel for drapet på den 90 år gamle millionæren Pål Stener Johannessen, mener hun er uskyldig dømt, men hun får ikke en ny behandling av saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjenopptakelseskommisjonen har forkastet begjæringen fra den nå 64 år gamle kvinnen om ny rettsbehandling, skriver Aftenposten.

Det er en rettsmedisinsk rapport som sår tvil om obduksjonsrapporten som bidro til at hushjelpen til Pål Stener Johannessen ble dømt for drap, og som dannet grunnlaget for gjenopptakelsesbegjæringen. Professor Jytte Banner, spesiallege i rettsmedisin og professor ved Rettsmedicinsk institutt i København, åpnet i rapporten for at avdøde kunne ha falt.

Avslaget fra Gjenopptakelseskommisjonen får advokat Harald Stabell til å reagere kraftig.

– Jeg mener avgjørelsen ikke er rettslig holdbar. Jeg er ikke mindre kritisk til kommisjonens avgjørelse etter å ha lest professor Banners omfattende kommentar til Gjenopptagelseskommisjonenes arbeid, sier Stabell.

Et sentralt spørsmål i rettssaken var om Johannessen ble drept eller døde av naturlige årsaker. Obduksjonen ga ingen entydig dødsårsak, men viste skader på nese, munn og hals som ble tolket slik at han ble utsatt for mekanisk vold før han døde. To rettsinstanser konkluderte med at 90-åringen ble drept av sin mangeårige hushjelp, men hun har hele tiden bedyret sin uskyld.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden