Eirik Jensen skal forklare seg for åpen rett

Det var Spesialenheten for politisaker som ønsket at dørene skulle lukkes når Eirik Jensen skal forklare seg.
Det var Spesialenheten for politisaker som ønsket at dørene skulle lukkes når Eirik Jensen skal forklare seg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Eirik Jensen og Gjermund Cappelen møter i Oslo tingrett i januar, blir det ikke lukkede dører under hele forklaringene deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken mot den korrupsjonstiltalte ekspolitimannen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, som er tiltalt for å ha bestukket Jensen, starter 9. januar og varer helt til 16. juni.

Både presseorganisasjonene og Eirik Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, er svært fornøyde med at Oslo tingrett nå har besluttet at de tiltalte ikke skal forklare seg bak lukkede dører.

I avgjørelsen peker Oslo tingrett på sakens art og dens samfunnsinteresse.

– I en usedvanlig mye omtalt etterforskning og tiltalebeslutning, der en betrodd polititjenestemann med ledelsesansvar er tiltalt for grov korrupsjon og ulovlig befatning med flere tonn hasj, og hvor han mener å være uskyldig og utsatt for feilaktige anklager fra blant annet medtiltalte, er man etter rettens oppfatning i kjernen av offentlighetsprinsippet, skriver tingretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten mener at de tiltaltes forklaringer og eksaminasjonen av dem antas å være en viktig – kanskje den viktigste – delen av bevisførselen, og utelukkelse av pressen da bare kan skje helt unntaksvis.

Jensen vil ha åpen rett

Det var Spesialenheten for politisaker som ba om at dørene skal lukkes når Jensen og Carlsen skal forklare seg. Kravet ble begrunnet med faren for deres sikkerhet dersom det kommer fram at Cappelen har gitt informasjon til politiet.

Eirik Jensen selv har ikke på noe tidspunkt ønsket lukkede dører under rettssaken, har hans forsvarer John Christian Elden anført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min klient er opptatt av at allmennheten skal få høre bevisførselen og trekke sine egne konklusjoner. Han regner med å bli frikjent og vil at allmennheten skal få dette dokumentert, sier Elden til Nettavisen.

Presseorganisasjonene mener retten har tatt en viktig, prinsipiell beslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er svært fornøyde med at retten har tatt konsekvensen av det strenge offentlighetsprinsippet i rettspleien. Det kan oppstå enkelte situasjoner der dørene lukkes under rettssaken. Det erkjenner vi, men det viktige er at det er tatt en prinsipiell beslutning i utgangspunktet, sier generalsekretær Nils Øy i Norsk Presseforbund til NTB.

Bakgrunn:

Strid om hemmelighold i Jensen-saken

Eirik Jensen: – Jeg kommer ikke til å spare noen

Åtte dager hver

Oslo tingrett understreker at retten underveis må ta stilling til om enkelte deler av forklaringene bør skje bak lukkede dører.

Jensen og Cappelen skal etter planen forklare seg i retten i åtte dager hver, fra 11. januar til 7. februar.

Samtidig med beslutningen om at dørene ikke skal være lukket har tingretten også besluttet at mediene får anledning til å gjøre opptak av enkelte deler av rettssaken, men ikke de tiltaltes forklaringer.

Eirik Jensen-saken:

* 19. desember 2013: Bærums-mannen Gjermund Cappelen blir pågrepet av politiet. Han blir senere siktet for grov narkotikaforbrytelse. Cappelen har erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj og en inntjening på opptil 125 millioner kroner.

* 24. februar 2014: Politioverbetjent Eirik Jensen blir pågrepet, siktet for grov korrupsjon etter at Cappelen i avhør forklarer at Jensen i en årrekke har bidratt til innføringen av store mengder hasj mot betaling. Jensen nekter straffskyld.

* 30. mai 2014: Jensen blir løslatt fra varetekt

* 16. oktober 2014: Siktelsen mot Jensen blir utvidet til også å omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Samtidig blir Gjermund Cappelen siktet for grov korrupsjon.

* 14. september til 12. oktober 2015: Rettssaken mot Gjermund Cappelen og sju andre om besittelse og salg av store hasjpartier gikk i Asker og Bærum tingrett.

* 19. november 2015: Seks medlemmer av Gjermund Cappelens hasjnettverk blir dømt til mellom 5 og 16 års fengsel. Den sjuende møtte ikke i retten og er etterlyst av politiet. Cappelen er funnet skyldig i oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj, men får ikke utmålt straff før retten har behandlet nettverkets innførsel av narkotika.

* 27. januar 2016: Statsadvokaten tar ut tiltale mot Gjermund Cappelens sønn for heleri av 4,5 millioner kroner. Sønnen blir i juni dømt til halvannet års fengsel for heleri.

* 6. februar: Riksadvokaten tar ut tiltale mot Eirik Jensen for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

* 9. januar 2017: Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen skal etter planen starte i Oslo tingrett. Saken er utsatt to ganger. Først var den berammet til august 2016, så til den første uka av januar 2017. Saken skal gå fram til 16. juni.