Politimesteren: Legger det politifaglige til grunn

BLE BUET UT: Det vil alltid være motstand mot endring, det ligger i endringens natur, sier politimester Steven Hasseldal, som går inn for å legge ned lensmannskontoret i Ne på Romerike.
BLE BUET UT: Det vil alltid være motstand mot endring, det ligger i endringens natur, sier politimester Steven Hasseldal, som går inn for å legge ned lensmannskontoret i Ne på Romerike. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Engasjement og fakkeltog, vel, vel, det er en markering. Det viktige er realitetene og de politifaglige vurderinger, sier politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hasseldal stilte uredd opp da folket i Nes kommune ved 1200 av dem med fakler og appeller sist uke sa hva de mente om hans beslutning om å legge ned lensmannskontoret – og overrakte ham 7189 underskrifter.

– Det var et positivt engasjement. Det gjør noe med en. Samtidig er det hyggelig at man sette pris på de lokale politiet. Det var et uttrykk for at man er godt fornøyd med politiet, og det er gledelig, sier Hasseldal til ABC Nyheter.

Han gir ikke innbyggerne i Nes i Akershus noe lønnlig håp om at lensmannen får lov å bli i bygda. Men han tar med seg innspillene fra både kommuner og fagforeninger i høringssvaret han skal overlevere politidirektør Odd Reidar Humlegård 15. desember. Fra samme dato er det offentlig.

Les hovedsaken: Bygde-Norge gjør opprør mot nærpolitireformen

– Jeg håper at jeg argumenterer såpass godt at de følger det. Men det er til syvende og sist politidirektøren som fatter beslutningen. Så kan det være gjenstand for klage. De kan klage på at det har vært feil med prosessen, eller ikke innfrir på kravene som Stortinget har stilt til reformen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politiets Fellesforbund frykter for politiets tillit

Gir forebyggingsgaranti

Hasseldal vedgår at det har vært en vanskelig avveining.

– Forslaget har ikke bare positive sider. Det skal være en balanse mellom å finne et fremtidsrettet politi som skal gjøre en best mulig jobb i fremtiden, og samtidig bevare det som er godt fra dagens ordning, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I de fleste kommuner frykter innbyggerne for at det forebyggende ikke blir ivaretatt når lensmannskontor og små politistasjoner legges ned og sentraliseres i større tjenestesteder. Men Hasseldal forsikrer bekymrede innbyggere:

– Vi tar et krafttak på forebygging. Vi skal dedikere én forebygger per 10.000 innbygger. I dag er det én per 30.000. Så jeg kan garantere at det blir bedre på Nes på Romerike: Vi dobler innsatsen, sier Steven Hasseldal.

Det er ifølge politimesteren på to områder han må dokumentere og gjøre en risikovurdering:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blir det forebyggende arbeidet bra eller bedre med forslaget? Med mitt blir det vesentlig bedre. Og blir beredskapen like bra? Det mener jeg den blir. På Romerike, der motstanden er størst, er det små avstander, men det bor mye folk der.

Les også: Ap-Tajik frykter POD vil tilrane seg Beredskapstroppen

– Vil alltid være motstand mot endring

En såkalt politifaglig gruppe anbefalte i Øst politidistrikt enda færre lokasjoner, men Hasseldal økte antallet til 11. Han har tro på det han kaller «å kraftsamle» ressursene, og sier at politiet selvsagt har samme ønske som innbyggerne: Et best mulig politi.

– Spør man på stedene som har fått beholde kontoret sitt om det er det beste for helheten, svarer de «ja, vi er blitt mer robuste». Og man får motsatt svar på steder som blir nedlagt. Det er mye følelser inne i bildet.

Hasseldal mener det er så å si umulig å sammenligne de 12 politidistriktene, alle har særskilte utfordringer. Øst er et lite og kompakt distrikt med mye folk og korte avstander: Det tar to timer å kjøre fra Svinesund til Minnesund – som er ytterkantene – med bil.

– Det er noe med å ta ut stordriftfordeler. Andre steder har vært skeptiske før de synes det er blitt bedre. Det vil alltid være motstand mot endring, det ligger i endringens natur, sier politimester Steven Hasseldal.

Les også: Humlegård lover bedre politi i bytte mot lokale lensmannskontor