Politiet avviser all kritikk rundt avhøret av 15-åring

SE VIDEO: Politiet kommenterer motivet for dobbeltdrapet

Politiet i Kristiansand fastholder at det var riktig å gjennomføre avhøret av 15-åringen uten forsvarer. Samtidig har politiet en oppfatning av motivet for dobbeltdrapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vurderte siktedes psykiske og fysiske tilstand, og konkluderte med at det var forsvarlig å ta avhøret. Det var et avhør som siktede selv ønsket å gjennomføre. Vi står støtt på den avgjørelsen, sa konstituert visepolitimester Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Han understrekte at det ikke er noe forbud i straffeprosessloven mot å avhøre 15-åringer. Kort tid senere opplyste Skaar at han ikke ville si noe mer om temaet.

Det faktum at den 15 år gamle gutten var i så dårlig mental forfatning at han måtte tilbringe natten på psykiatrisk sykehus etter å ha tilstått dobbeltdrapet, påvirker ikke vurderingene rundt det halvtimes lange avhøret.

Avslo tilbudet

Heller ikke at gutten selv var ille tilredt, blant annet knivskadd, gjør at politiet i ettertid vurderer saken annerledes.

Skaar støtter seg blant annet til at 15-åringen selv ønsket å gjennomføre avhøret, der han forklarer seg i detalj om hva som skjedde da han knivstakk Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48).

Gutten avslo tilbudet om å vente til forsvarer var til stede.

Kan være ugyldig

15-åringen hadde verge til stede da han ble orientert om drapssiktelsen, men ikke da avhøret om drapsforløpet ble gjennomført. Advokat Svein Kjetil Stallemo ble oppnevnt etter siktelsen var tatt ut, og kom til politistasjonen i Kristiansand først etter at tilståelsesavhøret var avsluttet.

Nå sier Stallemo til NTB at han vil se på om denne delen av avhøret, som ble tatt sent tirsdag kveld, må avvises som bevis i en rettssak. Han understreker at verken han eller siktede kommer til å la spørsmålene rundt avhøret komme i veien for politiets arbeids med å etterforske saken.

– Det viktigste faktumet – at han har erkjent – vil ikke forandres, sier han.

Advokat Marius Dietrichson, som leder forsvarergruppen i Advokatforeningen, er skeptisk til at avhøret kan brukes.

– Han har vært innelukket i et rom med flere voksne, trente avhørere og har tilstått en forferdelig forbrytelse. Jeg reiser spørsmålet om avhøret er lovlig og kan brukes i ettertid, både under etterforskningen og i rettssaken, sier Dietrichson.

Mulig motiv

15-åringen har så langt ikke forklart seg om hvorfor han knivstakk to personer til døde.

Skaar sier de jobber med å forstå motivet bak drapene.

– Forholdet rundt siktede og motiv blir et tema vi kommer tilbake til i avhør. Jeg ønsker ikke å kommentere det noe nærmere, sa han.

– Har dere noen tanke om hva motivet er?

– Vi har noen tanker om motivet, ja, svarte Skaar.

Ifølge Fædrelandsvennen var 15-åringen på skolen som vanlig tirsdag morgen, dagen etter drapet.

Har kniv og DNA

Etterforskningen har så langt understøttet tilståelsen og opplysninger 15-åringen kom med i det omstridte avhøret tirsdag kveld.

Etter anvisning fra gutten selv, har politiet funnet kniven som mest sannsynlig ble brukt til å drepe Hassan og Ilebekk med. Den ble funnet et godt stykke unna åstedet og befant seg der 15-åringen fortalte at den lå.

Også DNA-analyser av biologisk spormateriale knytter 15-åringen til drapet.

Stallemo understreker at 15-åringen – som er overført ungdomsenheten ved Bjørgvin fengsel i Bergen – ønsker å samarbeide med politiet fullt ut og vil svare på alle spørsmål. Det er ikke satt noen dato for neste avhør, men det blir tidligst en gang i neste uke.

SE VIDEO: Slik svarte politiet på kritikken

SE VIDEO: Opptak av politiets pressekonferanse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden