To dømt til fengsel for dataangrep

Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To menn er dømt til elleve måneders fengsel for å ha utført dataangrep og bedrevet økonomisk utroskap mot sin arbeidsgiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mennene ble dømt for grovt skadeverk og grov utroskap i tillegg til dokumentforfalskning i Nedre Romerike tingrett. De må betale 320.000 kroner i erstatning og inndraging av over en halv million kroner.

En av mennene er i 30-årene og den andre i 50-årene. Ifølge Kripos foregikk det ene av dataangrepene, et såkalt DDoS-angrep, over noen uker i 2013. Angrepet var rettet mot nettsidene til mennenes arbeidsgiver. Ved en annen anledning, over en periode i 2015, rettet mennene et dataangrep mot en bedrift lokalisert i Trondheim. Begge mennene har IT-utdannelse og jobbet i IT-stillinger da angrepene ble utført.

Saken startet i Sør-Trøndelag politidistrikt og ble tatt over av Kripos i juni 2015.

– Det har vært en omfattende etterforskning med internasjonalt politisamarbeid hvor man høsten 2015 utførte en koordinert aksjon med tysk politi som tok ned en server samtidig som Kripos aksjonerte i Norge. I tillegg har man fulgt pengespor til Sverige som førte til at svensk politi opprettet sak for heleri mot en svensk statsborger, skriver Kripos i en pressemelding.