Politiet: Det vil komme flere arrestasjoner

Politiadvokat Janne Heltne ba Bergen tingrett om å varetektsfengsle en 23 år gammel student i fire uker på strenge vilkår. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Politiadvokat Janne Heltne ba Bergen tingrett om å varetektsfengsle en 23 år gammel student i fire uker på strenge vilkår. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Bergen sier flere vil bli pågrepet i den svært omfattende overgrepssaken Dark Room. Mandag ble en 23 år gammel mann som politiet mener er sentral i saken, fengslet i fire uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi arbeider videre. Det betyr at det vil komme flere arrestasjoner, og det vil komme nye saker, sier leder for påtaleavdelingen i Bergen, Gunnar Fløystad, til NRK.

Den 23 år gamle studenten som ble fengslet mandag, skal ha hatt en sentral rolle i det som blir betegnet som norgeshistoriens største overgrepssak. Han ble fengslet med brev- og besøksforbud i fire uker, de to første ukene i fullstendig isolasjon.

23-åringen ankom fengslingsmøtet med hette over hodet, men var ikke til stede under avsigelsen av kjennelsen senere på ettermiddagen. Det er ikke kjent om han vil anke fengslingen til lagmannsretten.

Etter at første del av fengslingsmøtet var over, opplyste 23-åringens forsvarer Jostein Alvheim til flere medier at klienten nekter straffskyld etter siktelsen.

Les også: Siktet i Dark Room-saken jobbet i elleve barnehager

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politimann suspendert

En politimann som er siktet i forbindelse med Dark Room-aksjonen er 23-åringens far, men faren har ingen egen rolle i sakskomplekset. Mannen er foreløpig suspendert fra stillingen, men politiet har ikke funnet forbindelser mellom ham og de andre siktede, etter det NTB forstår.

Tjenestemannen stiller seg uforstående til siktelsen for befatning med overgrepsmateriale. Ifølge VG skal det dreie seg om en tekst med seksuelle framstillinger av barn.

Minst 51 menn er så langt kommet under etterforskning etter at Vest politidistrikt iverksatte Operasjon Dark Room i fjor høst. Det var analyser av databeslag gjort hos en 22 år gammel mann som førte til funn av store mengder kontaktinfo til andre nettbrukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skremmende omfattende

Videre analyser har så langt avdekket flere store nettverk av menn som produserer, deler og besitter overgrepsmateriale – og som til dels selv forgriper seg på til dels svært små barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Operasjonen i Vest politidistrikt har ført til at politifolk over så å si hele landet nå etterforsker én eller flere saker som har sitt utspring i Operasjon Dark Room.

– Saken er skremmende omfattende, sa Hilde Reikrås som leder operasjon Dark Room til NRK mandag kveld.

Les også: Dark Room-siktet politimann dimittert

Ifølge en oversikt fra Vest politidistrikt er verken Oslo eller Agder politidistrikt omfattet av saken. Agder-politiet fikk imidlertid overført en sak så sent som mandag som de betegner som alvorlig og som de prioriterer høyt. Også politiet i Møre og Romsdal fikk mandag oversendt en ny sak fra kollegene i Bergen.

Det mørke nettet

Etterforskningen pågår for fullt og ventes å øke i omfang ettersom den retter seg mot kriminelle nettverk i det såkalte mørke nettet, hvor deltakerne kryptert og i skjul har drevet utstrakt distribusjon av overgrepsmateriale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik snakket overgriperne på nettet

Flere av dem skal selv ha begått overgrep, andre har bestilt livesending av overgrep mot barn, mens ytterligere andre i stor utstrekning har fantasert om og planlagt voldtekter av små barn.

– Det er så grovt at jeg ikke kan beskrive det en gang. Man kan nesten ikke fatte at det er mulig, sier Reikrås som sier det har «vært fritt fram» i altfor lang tid.

Detaljert plan

I en chattelogg som politiet har offentliggjort, legger to menn en detaljert plan om å voldta en liten jente og forsikrer hverandre om viljen til å gjennomføre planen:

Person 1: «men er du like seriøs som meg om dette?»

Person 2: «jepp, altså det må planlegges ned til punkt og prikke, men hvis planen er så å si feilfri så er jeg med».