Meny

Avdekker mange lovbrudd i psykiatrien

4.000 ganger i fjor ble psykiatriske pasienter lagt i belter. Av dem var over 640 ulovlige eller sterkt problematiske sier jurister VG har vært i kontakt med (NTB-foto: Bjørn Sigurdsøn) Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG har fått innsyn i tvangsprotokollene ved 14 helseinstitusjoner, og avdekket flere hundre ulovlige tilfeller av beltebruk.

Avisen har brukt lang tid på få innsyn i protokollene om tvang som alle institusjoner er pliktige til å føre. Av 20 institusjoner har VG fått innsyn hos 14. Materialet de har fått tilgang til er digitalisert og gjennomgått. Jurist Marius Storvik sier protokollene dokumenterer flere hundre lovbrudd.

– I flere tilfeller fremkommer det klart at det har skjedd lovbrudd. Det er ikke lov å legge pasienter i belter preventivt eller når nødrett ikke foreligger, og det er et lovbrudd når beltelegging brukes i behandling, sier Storvik.

Juristen kommenterer også det faktum at mange av tvangsprotokollene tilsynelatende er mangelfullt ført. Ofte er det ikke begrunnet hvorfor pasienter legges i belter eller hvor lenge de må være fastspent. Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger sier at all bruk av tvang skal føres i protokollene.

– Dersom protokollene er mangelfulle, får kontrollkommisjonene og andre klageinstanser et sviktende grunnlag for å føre kontroll med tvangsbruken, sier Falkanger.

4.000 ganger i fjor ble psykiatriske pasienter lagt i belter. Av dem var over 640 ulovlige eller sterkt problematiske, sier jurister VG har vært i kontakt med. 220 av protokollene mangler vesentlig informasjon om hvor lenge pasienten lå fastspent eller årsaken til fastspenningen

Les også:

Voldsom økning i tallet på anmeldte voldtekter

Politiet beslagla 150 terabyte med overgrepsmateriale

Populært