Meny

Fylkesmannen vil granske barnevernet i Tysfjord

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter oppslagene om mange overgrep mot barn i Tysfjord varsler Fylkesmannen i Nordland nå tilsyn mot barnevernet i kommunen.

Fylkesmannen vil også undersøke varslingsrutiner ved skoler og barnehager, skriver NRK.

– Bakgrunnen for tilsynet er medieoppslagene der ofrene fortalte at de opplevde at kommunen ikke tok meldingene om overgrep alvorlig, sier assisterende fylkesmann Ola Bjerkås, i Nordland.

Han sier det ikke er opplysninger som skulle tilsi at barnevernet i dag ikke gjør det de skal. Fylkesmannen skal forsikre seg om at rutinene for å fange opp situasjoner hvor det er mistanke om overgrep eller omsorgssvikt overfor barn blir fulgt.

– Men vi merker oss at det har blitt reist kritikk mot barnevernet tilbake i tid. Derfor vil vi nå se på hvordan barnevernet håndterer bekymringsmeldinger, slik at vi er trygge på at de som trenger det, får hjelp, sier Bjerkås.

Saken begynte å rulle i juni da elleve kvinner og menn fra Tysfjord sto fram med sine overgrepshistorier i VG. Siden har saken vokst slik at det nå er registrert totalt 56 sedelighetssaker i Tysfjord.

I sakene som etterforskes, er det snakk om voldtekter av barn og voksne, seksuell omgang med barn under 14 år og seksuelle overgrep som er begått ved utnytting av stilling eller tillitsforhold. Så langt er det snakk om rundt 27 fornærmede og 38 gjerningsmenn. Det er i tillegg til sedelighetssakene også registrert tre trusselsaker og én sak knyttet til avvergelsesplikten.

Populært