Meny

Politiet: Brann i dødsvoldsiktets leilighet var påsatt

Brannen i leiligheten til en dødsvoldsiktet mann i Ballangen var påsatt flere steder. De holder fortsatt muligheten åpen for at brannen har sammenheng med drapssaken 1. november. Her fra stedet der bilen med den drepte ble funnet. Foto: Fritz Hansen / Fremover / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannen i leiligheten til en drapssiktet mann i Ballangen skyldtes ildspåsettelse flere steder.

Fakta om drapssaken i Narvik

• 1. november blir to menn i 20-årene funnet knivstukket og hardt skadd i en bil som nettopp har kjørt inn i en fjellvegg ved Skjombrua i Narvik. En av dem, den 21 år gamle ingeniørstudenten Martin Bjørge Liebraaten, dør av skadene, mens den andre, en 20 åring, blir fløyet med luftambulanse til sykehus.

• Dagen etter blir en 23-år gammel mann siktet for drap og for å ha påført en annen mann grov kroppsskade.

• 23-åringen har ifølge sin forsvarer forklart at knivstikkingen i bilen skjedde i affekt etter en krangel om penger.

• Natt til søndag 12. november ble leiligheten til den siktede mannen forsøkt påtent. Leiligheten har fått sot- og røykskader etter ildspåsettelse flere steder.

Den siktede 23-åringen har vært varetektsfengslet siden dagen etter drapet, som skjedde 1. november ved Skjombrua i Narvik. Han satt i varetekt da boligen hans ble forsøkt påtent.

Politiet holder muligheten åpen for at ildspåsettelsen natt til sist lørdag har sammenheng med drapet på Martin Bjørge Liebraaten (21).

Les også: Mistenker påsatt brann i drapssiktets leilighet

23-åringen er siktet for forsettlig drap på 21-åringen og grov kroppsskade på en 20 år gammel mann.

– Den tekniske etterforskningen har avdekket at ulmebrannen var resultat av ildspåsettelse flere steder i leiligheten. Leiligheten har fått sot- og røykskader. Det er foretatt rundspørring i nærområdet. Som et resultat av dette vil en rekke personer bli kalt inn til videre avhør, sier etterforskningsleder Jostein Kroken ved Narvik politistasjon.

Da brannen fant sted, var leiligheten frigitt av politiet etter å ha vært avsperret i forbindelse med tekniske undersøkelser.

Les også:   Politiet usikre på om drapssiktet stakk i selvforsvar

Gjorde beslag

Politiet foretok en åstedsundersøkelse av leiligheten i helgen og gjorde beslag som er klargjort for videre undersøkelser.

– Etterforskningen har fortsatt fokus på bevegelser i Ballangen sentrum natt til lørdag 12. november. Tre personer har ringt, og vi er i ferd med å kontakte dem, så jeg har ingen detaljer nå om hva tipsene går ut på, sier Kroken til NTB.

Beslagene de har gjort er tatt fra stedene der det brant.

– Vi har tatt med oss noe fra åstedet for å undersøke det videre. Det er ikke beslaglagt noe datamateriale i leiligheten, sier Kroken og legger til at politiet ser svært alvorlig på saken.

– Vi mener brannen er påsatt. Videre befant det seg andre beboere i bygget.

Mulige forgreininger

Politiet tror altså at det kan være en sammenheng mellom ildspåsettelsen og drapet. Den drepte var student ved ingeniørutdanningen ved Universitetet i Tromsø i Narvik. Det er også den skadde 20-åringen.

En del av etterforskningen er å finne ut om det er noen forbindelse mellom universitetsmiljøet og en eventuell narkotikaomsetning.

– Vi ønsker å ivareta akkurat det, men jeg vil ikke si noe mer om det nå, sier etterforskningslederen.

Det kan også bli aktuelt å se om den lokale saken har forgreininger til andre steder i landet.

– Det vil komme en tid når vi har resultater av diverse undersøkelser der vi vil se på akkurat dette.

Politiet i Narvik har foreløpig ikke hatt kontakt med andre politidistrikt i tilknytning til etterforskningen.

Forlenget varetekt

23-åringen har hevdet at han knivstakk i selvforsvar. Han har forklart at han hentet de to i Ballangen og at de tre kjørte sammen mot Narvik. Bilen skal så ha trillet i lav fart inn i en fjellvegg der den drepte og den skadde ble funnet ved Skjombrua.

Siktede skal ha forklart at det oppsto en krangel i bilen etter at han ble krevd for penger han ikke kunne gjøre opp for. Han hevder knivstikkingen skjedde i affekt.

Han ble varetektsfengslet for fire uker 2. november. Perioden går ut onsdag 30. november.

– Han vil bli begjært ytterligere varetektsfengslet. Saken er under etterforskning, så om siktelsen blir utvidet vil vise seg. Vi har god fremdrift i drapssaken, sier etterforskningsleder Jostein Kroken.

Populært