Ubaydullah Hussain: – Jeg støttet IS på generelt grunnlag

Ubaydullah Hussain sier han støtter IS på generelt grunnlag, men er uklar om han er for eller mot handlingene den terrorlistede opprørsgruppa står bak i Syria og Irak. Her er Hussain fotografert under et fengslingsmøte i Oslo tingrett i januar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Ubaydullah Hussain sier han støtter IS på generelt grunnlag, men er uklar om han er for eller mot handlingene den terrorlistede opprørsgruppa står bak i Syria og Irak. Her er Hussain fotografert under et fengslingsmøte i Oslo tingrett i januar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ubaydullah Hussain sier han støtter IS på generelt grunnlag, men svarer mer uklart på om han er for eller imot handlingene den terrorlistede opprørsgruppa står bak i Syria og Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 31 år gamle tidligere talsmannen for Profetens Ummah startet mandagen med å bli utspurt av PST-advokat Anne Karoline Bakken Staff i Oslo tingrett. Med en serie spørsmål forsøkte hun å få Ubaydullah Hussain til å skille mellom uttalelser han ga som talsmann for den radikale muslimske gruppen, og hva han mente selv. Svarene fra den tiltalte ga ikke retten noen klar oppfatning.

– Jeg ytret miljøets meninger. Noen ganger var jeg enig, andre ganger ytret jeg meninger flertallet hadde, sa Hussain.

Hussain møter nå i Oslo tingrett, tiltalt for å ha rekruttert unge muslimer som fremmedkrigere til IS i Syria. En 19-åring han skal ha vervet, og som forsøkte å reise til Syria i fjor, sitter tiltalt i samme sak.

På generelt grunnlag

– Jeg har støttet Islamsk stat (IS) på generelt grunnlag, ikke nødvendigvis den grupperingen som finnes i Syria og Irak. Det er mange som støtter ideen om en islamsk stat, men ikke det som skjer i Syria og Irak nå, sa Hussain på spørsmål om han støtter IS.

Konfrontert med en uttalelse i et intervju om at han støttet IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi svarte Hussain at han noen ganger hadde ordlagt seg litt uheldig, mens han ved andre anledninger hadde ordlagt seg for å skape overskrifter.

Politiadvokaten fra PST presset 31-åringen ved å vise til mange funn og uttalelser Hussain har gjort offentlig, blant annet på Facebook, flere ulike Twitter-kontoer og gjennom pressemeldinger fra Profetens Ummah samt intervjuer gitt i mediene. Gjentatte ganger presiserte Hussain at utsagn han ble konfrontert med, var gjort fordi han var talsmann og at det ikke nødvendigvis var uttrykk for hans egne oppfatninger. Hva som var hans egne meninger, var han derimot motvillig til å oppgi.

Les også: PST mistenker at Hussain drev med IS-verving i fengsel

Menneskesmugler

– Har du selv vurdert å reise til Syria, spurte Bakken Staff

– Jeg har aldri vurdert det. Det har aldri vært en realitet at jeg skulle reise, svarte Hussain og viste til at han i 2009 hadde fått en kronisk lidelse.

Påtalemyndigheten mener Hussain har vært i kontakt med svært mange norske Syria-farere, og viste til at mange i kontaktlisten i telefonen hans var reist. Der fant politiet også flere tyrkiske numre.

– Jeg har hatt kontakt med en menneskesmugler, men jeg har ingen anelse hvem det er. Da hadde jeg et nummer som jeg hadde fått. Et tyrkisk nummer. Det var flere numre som florerte i miljøet til menneskesmuglere kunne få folk over grensa til Syria eller tilbake, sa Hussain.

Personvernpolicy