Politiet usikre på om drapssiktet stakk i selvforsvar

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som er siktet for kroppsskade med døden til følge i Narvik tirsdag, erkjenner straffskyld og samtykker til varetektsfengsling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

23-åringen som er siktet for knivstikkingen i Narvik tirsdag, hevder han stakk i selvforsvar. Politiet er usikre på om han snakker sant.

– Vi jobber med å kartlegge om man kan legge hans forklaring fullt og helt til grunn, eller om vi må ta detaljene med en klype salt. Det er ikke sånn at vi automatisk legger hans forklaring til grunn som en sannhet, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik i Nordland politidistrikt til NTB.

23-åringen ble onsdag ettermiddag kjørt fra Narvik til Bodø for varetektsfengsling etter at Ofoten tingrett besluttet at han skal fengsles i fire uker, den første uken med brev- og besøksforbud. Politiet begrunnet fengslingen med fare for bevisforspillelse og alvoret i saken.

Les også: Siktet i Narvik erkjenner straffskyld

Brøt ut i gråt

I tingretten brøt 23-åringen ut i kraftig gråt da politiet leste opp siktelsen, skriver lokalavisen Fremover og VG. Siktelsen omfatter kroppsskade med døden til følge og grov kroppsskade mot mannen som overlevde. Mannen erkjenner straffskyld og samtykket til varetektsfengsling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

23-åringen har vært gjennom to politiavhør, det første etter at han meldte seg på politistasjonen i Narvik tirsdag kveld, det andre onsdag formiddag. Politiet har foreløpig ingen planer om å avhøre ham på nytt med det første.

Les også: Politiet vil ha raskt avhør av siktet etter knivstikking

Selv har 23-åringen forklart at han ble hentet av de to mennene på 21 og 20 år i Ballangen i Ofoten tirsdag ettermiddag, før de tre kjørte sammen i retning Narvik. Bilen trillet i lav fart inn i en fjellvegg i 17.30-tiden. I bilen ble 21-åringen funnet død og 20-åringen hardt skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Narkokrangel

23-åringen har ifølge sin forsvarer Egil Malm forklart at det oppsto en krangel i bilen etter at han ble krevd for penger som han ikke kunne gjøre opp for.

– Da bilen ble brått stanset på et mørkt og folketomt sted ved Skjomenbrua, ble siktede veldig redd. Han hadde under kjøreturen følt et meget sterkt press fra de to og oppfattet dem begge som meget «sur». Full av frykt foretok han knivstikkingen i affekt, og vet ikke hvor han traff. Han var så uheldig at de to ble påført store skader, sier advokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Malm hadde de to mennene drevet med salg av hasj og dop, og brukt 23-åringen som mellommann. Siktede mener han ble lurt og derfor kom i et gjeldsforhold til de to.

Cannabis

Torgeir Kvitvik sier ingen av de involverte er såkalte gjengangere, og at de ikke har hatt mye med politiet å gjøre. De har heller ikke kjennskap til at siktede har vært involvert i salg av narkotiske stoffer.

23-åringen ble imidlertid dømt til 30 dagers betinget fengsel for besittelse av cannabis i slutten av september, og forklarte den gang at han begynte å røyke marihuana da han var 17-18 år, skriver VG. Han forklarte da at han i flere år har vært plaget med angst og depresjon og at han siden han var barn har hatt diagnosen ADHD, som bare delvis har vært behandlet.

Ifølge Egil Malm var ikke mannen ruset under voldsepisodene tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knivoffer utenfor fare

21-åringen som døde av stikkskadene, kommer ifølge Romerikes Blad opprinnelig fra Jessheim. Politiet opplyser at han var bosatt på Østlandet, mens den skadde er 20 år og bosatt i Harstad. Begge mennene var studenter ved ingeniørutdanningen ved Universitetet i Tromsø i Narvik.

20-åringen er utenfor livsfare og ble avhørt av politiet onsdag.

– Han var i stand til å prate med politiet, men jeg kan ikke si noe om hva han har forklart. Jeg har forstått at han er stabil, og jeg antar at han er utenfor livsfare, sier Kvitvik.

Avdøde er brakt til Tromsø for obduksjon og obduseres onsdag. I tiden framover vil politiet jobber videre med bevissikring og avhøre en rekke vitner.