Ekspert: – Ikke overrasket over Krekar-avgjørelse

Ekspert på utleveringsrett Gjermund Mathiesen. Foto: EFTA Surveillance Authority
Ekspert på utleveringsrett Gjermund Mathiesen. Foto: EFTA Surveillance Authority
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspert på utleveringsrett Gjermund Mathisen er ikke overrasket over at også lagmannsretten mener mulla Krekar kan utleveres til Italia i terrornettverksaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mathisen har skrevet doktorgrad om vilkårene for utlevering og er en av Norges fremste juridiske eksperter på utleveringsrett.

– Jeg er ikke overrasket, for Italia er et land som står Norge relativt nært, det er et europeisk land som har vært med i Menneskerettskonvensjonen siden begynnelsen, og som langt på vei er underlagt de samme kontrollmekanismene for overholdelse av menneskerettighetene som Norge. Det er også et land som Norge har et godt samarbeid med på dette området., sier Mathisen til NTB.

Italienske myndigheter krever Krekar utlevert fordi de mener 60-åringen leder et internasjonalt terrornettverk kalt Rawti Shax. Borgarting lagmannsrett opprettholdt fredag Oslo tingretts tidligere kjennelse om at vilkårene for utlevering er til stede.

Bakgrunn: Lagmannsretten: Mulla Krekar kan sendes til Italia

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett kan si nei

Både Krekar og en medsiktet 42 år gammel mann har varslet anke til Høyesterett. Mathisen sier det ikke er noen automatikk i at Høyesterett vil behandle saken.

– Vi har sett at Høyesterett har silt vekk andre utleveringssaker tidligere, men dette er vanskelig å spå om. Ifølge straffeprosessloven kan Høyesterett sile ut en anke dersom ankeutvalget enstemmig mener at den ikke kan føre fram. Hva de faller ned på i denne saken er vanskelig å mene noe om, sier Mathisen.

Mulla Krekars advokat varslet tidlig at han ville ta saken helt til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om nødvendig. Mathisen sier Meling kan gjøre dette uavhengig av om Høyesterett velger å ta saken eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da kan han i tilfelle begjære Menneskerettighetsdomstolen om en midlertidig forføyning, som gjør at utleveringen midlertidig stanses mens saken behandles, sier Mathisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at domstolen kun i svært sjeldne tilfeller har gitt midlertidig forføyning i slike saker.

– Det har blant annet skjedd i en sak om utlevering til USA, der vedkommende risikerte dødsstraff. Det endte med at vedkommende ble utlevert, men kun med vilkår om at han ikke kunne få dødsstraff, forteller Mathisen.

Les også: NRK: Hemmelige møter om Krekar med italienske myndigheter

Politisk spill

Krekar og hans advokat har under hele prosessen hevdet at det har foregått et politisk spill i saken, og har vist til at Frp før de kom inn i regjering ga et valgløfte om å få Krekar ut innen 100 dager.

NRK avdekket tidligere denne måneden at statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) under et møte med italienske myndigheter i 2014 overleverte en note fra riksadvokat Tor-Aksel Busch. Den handlet om hvordan Norge kunne bistå for å få mulla Krekar utlevert til Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mathisen sier at han ikke ser at det er noe prinsipielt problematisk med et slikt møte.

– Det at norske myndigheter har et møte med italienske myndigheter også på politisk nivå i denne saken, kan jeg ikke se noe galt med som sådan, med det forbehold at jeg ikke vet hva som ble sagt i møtet, understreker han.

Les også : Amnesty: Krekar må ikke utleveres til Irak

Artikkelen fortsetter under annonsen

PST: – Tar Krekar-kjennelse til etterretning

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere utleveringskjennelsen i Krekar-saken.

– Vi tar kjennelsen til etterretning, er alt politiadvokat Signe Aalling vil si til NTB, etter at Borgarting lagmannsrett fredag ga PST medhold i at vilkårene for å utlevere mulla Krekar til Italia er til stede.

Italienske myndigheter hevder at Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, leder et internasjonalt terrornettverk med navn Rawti Shax og krevde han utlevert 30. november i fjor.

PST vant fram med sitt syn både i tingretten og i lagmannsretten. Krekars advokat Brynjar Meling har varslet at saken vil bli anket videre til Høyesterett.

Les også: Krekar hevder han blir feiltolket