Høyreekstrem russer pågrepet av væpnet politi

Petrovkiy har blant annet vært aktiv i selvjustisgruppa Odins Soldater eller Soldiers of Odin i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Petrovkiy har blant annet vært aktiv i selvjustisgruppa Odins Soldater eller Soldiers of Odin i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Væpnet politi pågrep tirsdag kveld den høyreekstreme russeren Yan Petrovskiy etter at han har mistet retten til å oppholde seg i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Petrovskiy, som har bodd i Norge siden 2004, mistet tidligere i oktober retten til å fortsette sitt opphold i landet, melder NRK. Bakgrunnen er at han skal ha brutt forutsetningene for sitt opphold i Norge ved å bo for lenge utenfor landet. De siste to årene har 29-åringen reist fram og tilbake til Ukraina hvor han skal ha deltatt i kamper sammen med en prorussisk milits.

Politiets sikkerhetstjeneste mener mannen utgjør en trussel mot rikets sikkerhet, noe som utgjør deler av grunnlaget for utvisning.

– Vi har pågrepet en russisk statsborger som har mistet sin rett til opphold i Norge. Det er også gitt avslag på utsatt iverksettelse, noe det ble informert om da vi kontaktet mannen i går, sier politiadvokat Ragnhild Høyvik Solheim i Sør-Øst politidistrikt til NRK.

Etter pågripelsen har politiet tre dager på å vurdere om mannen skal framstilles for varetekt eller om han skal sendes tilbake til Russland.

Petrovskiys advokat Nils Christian Nordhus har tidligere gjengitt at klienten mener norske myndigheters forfølgelse av ham er politisk motivert. Advokaten har ikke kommentert pågripelsen tirsdag kveld.