Funn av levninger kan gi spor i gammel politisak

Politiet i Bergen vil undersøke den såkalte Isdalen-saken fra 1970 på nytt etter funn av levninger som man trodde hadde gått tapt. Det var professor Inge Morild (bildet) ved Gades Institutt som fant vevsprøvene og tennene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Politiet i Bergen vil undersøke den såkalte Isdalen-saken fra 1970 på nytt etter funn av levninger som man trodde hadde gått tapt. Det var professor Inge Morild (bildet) ved Gades Institutt som fant vevsprøvene og tennene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Bergen vil undersøke den såkalte Isdalen-saken fra 1970 på nytt etter funn av levninger som man trodde hadde gått tapt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjer etter at en rettsmedisiner fra Gades Institutt nylig fant vevsprøver og tennene til kvinnen som ble funnet sterkt forbrent og død i Isdalen, i et lager under Haukeland universitetssjukehus, skriver NRK.

Seksjonsleder Nils Jarle Gjøvåg ved kriminalteknisk avdeling i Vest politidistrikt er forsiktig optimist når det gjelder muligheten for å få ut en DNA-profil.

– Vi har klart å få ut DNA fra ting som har ligget ute i både 30 og 40 år før. Usikkerheten er at disse vevsprøvene aldri ble sikret og behandlet med tanke på DNA. Så dette blir utrolig spennende, sier han.

Les også: Kan ha funnet nytt spor i drapssak fra 1998

Tenner er enda bedre egnet til å hente ut DNA fra enn vevsprøver. Kvinnens kjever ble tatt ut under obduksjonen, fordi tennene hennes inneholdt spesielle tannarbeider og kroner som kanskje kunne gi svar på hvor hun kom fra. Materialet har til nå blitt ansett som tapt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ble jo mildt sagt overrasket, det ble sagt at de var kastet, sier professor Inge Morild ved Gades Institutt.

Det var Morild som fant materialet.

– Har man først en DNA-prøve kan man søke internasjonalt i databaser rundt omkring og kanskje finne slektninger av denne. Dermed kan man fastslå identitet på denne kvinnen, som er et mysterium, sier rettsmedisineren.

Les også: Tina-drapet til Cold Case-enheten