Dagmamma siktet på nytt for dødelig vold mot ettåring

Politiet har på nytt siktet en dagmamma for å ha påført en ettåring dødelige skader i 2006. Den såkalte Cold Case-gruppen mener de kan knytte dagmammaen til tidspunktet da skaden ble påført barnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tiden har hjulpet saken, og forskningen har gått videre. Vi har nå fått kartlagt hvem som har hatt kontakt med barnet de siste dagene før det døde, sier politiadvokat Per Thomas Omholt i Sør-Øst politidistrikt til NTB.

Han forteller at politiet på Hønefoss sommeren 2016 iverksatte såkalt utenrettslig etterforskning i saken. Etterforskerne fikk det han betegner som svært god bistand fra Cold Case-gruppen hos Kripos.

– Etterforskningen i sommer har gjort at vi har fått nye bevis som vi i september viste til Riksadvokaten. Disse bevisene var grunnlaget for at han besluttet å gjenåpne saken, sier politiadvokaten.

Han ønsker ikke gå ytterligere i detalj om de nye bevisene, ettersom politiet ennå ikke har fått siktedes forklaring. Men bevisene er altså så sterke at Riksadvokaten ser det som nødvendig at politiet etterforsker saken på nytt.

Etterforsker i begge retninger

Omholt opplyser at dagmammaen igjen er siktet for kroppsskade under særdeles skjerpende omstendigheter med døden til følge.

– I utgangspunktet ønsker hun å forklare seg, men slik jeg har forstått det, så ønsker hennes forsvarer ikke at hun skal forklare seg før de har fått innsyn i etterforskningsdokumentene. Spørsmålet er da om vi skal gi innsyn, slik at vi får foretatt et avhør. Det må vi vurdere etter hvert, sier Omholt.

– Vi etterforsker fortsatt i begge retninger. Det er viktig å finne både de tingene som taler for henne og de som taler mot henne, understreker politiadvokaten.

Advokat Thomas Randby, som forsvarer kvinnen, har ikke besvart NTBs henvendelser. Omholt antar at Randby vil komme med forslag til ytterligere etterforskningsskritt.

Tvil om tidspunkt

Det var 4. september 2006 at det lille barnet på litt over ett år ble lagt inn på sykehus med svært alvorlige hodeskader. Barnet døde på sykehuset noen dager senere.

Da dagmammaen ble siktet i 2007, viste den videre etterforskningen at det ikke var noen tvil om at en person måtte ha påført barnet skadene.

Men ettersom politiet ikke klarte å bevise når barnet var blitt påført skaden, ble saken henlagt i april 2008. Saken ble gjenåpnet av Riksadvokaten og etterforsket videre etter at barnets foreldre hadde påklaget henleggelsen.

Men igjen ble det stans i etterforskningen i april 2009. Politiet opplyser at de sakkyndige vurderingene rundt når skaden var påført, var særlig sentralt.

Cold Case

Det var i forbindelse med at Kripos opprettet etterforskningsgruppen Seksjon for alvorlige og uoppklarte saker, den såkalte Cold Case-gruppen, at barnets foreldre tok kontakt med Nordre Buskerud politidistrikt i fjor.

– De ønsket at Cold Case-gruppen skulle se på saken. Påtalemyndigheten ønsket også dette og sendte saken dit våren 2016. Cold Case-gruppen gjorde en omfattende jobb med saken og sendte politiet i Nordre Buskerud forslag til ytterligere etterforskningskritt som kunne belyse saken nærmere, opplyser Omholt.

Politiet i Nordre Buskerud etterforsker saken videre. Når det bli foretatt en påtalemessig avgjørelse, er foreløpig uklart.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært