Sikkerhetsutvalgets utredning overlevert forsvarsministeren

Utvalget som har hatt som oppgave å utrede og foreslå et nytt lovgrunnlag for forebyggende nasjonal sikkerhet, overleverte onsdag sin utredning til regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra det regjeringsoppnevnte utvalget heter det at «den sikkerhetspolitiske situasjonen har utviklet seg negativt, og at vi står overfor et mer komplekst trusselbilde».

Utredningen «Samhandling for sikkerhet – beskyttelse av grunnleggende samfunnsfunksjoner» ble overlevert forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) onsdag formiddag.

– Utvalget har gjennom sitt arbeid erfart at gode krefter ikke alltid trekker i samme retning. Dette skaper ikke god sikkerhet og er heller ikke god ressursutnyttelse, sier utvalgsleder Kim Traavik i en uttalelse.

Les også: Regjeringen frykter russisk spionasje - bannlyser smartklokker

Vil ramme Norge

I utvalgets forslag til ny lov om forebyggende nasjonal sikkerhet anbefales blant annet at lovens virkeområde utvides, samtidig som loven blir mer målrettet. Utvalget skriver også at lovens formål må være å beskytte grunnleggende samfunnsfunksjoner.

– Det er disse funksjonene en trusselaktør vil forsøke å ta ut ved et anslag for å ramme Norges mest grunnleggende interesser og verdier, heter det fra utvalget.

Det foreslås også å etablere en mekanisme for å kontrollere og i ytterste konsekvens stanse utenlandske oppkjøp av selskaper som er av kritisk betydning for grunnleggende samfunnsfunksjoner.

Les også: Etterretning: Russland sto trolig bak epostlekkasje

– Behov for å tenke nytt

Det var i fjor vår at regjeringen satte ned et utvalg som skulle vurdere og legge frem et nytt lovverk.

Under ledelse av spesialrådgiver Kim Traavik skulle det utarbeides et «helhetlig, robust og fremtidsrettet forebyggende regelverk som tar høyde for teknologisk utvikling, demografiske endringer og endret sikkerhetsbilde», sa regjeringen.

– Erfaringer fra hendelser de senere år viser at det er et behov for å tenke nytt på dette området, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) da utvalget ble presentert i mars i fjor.

Les også: Sverige skjerper sikkerhet rundt radio- og TV-master

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært