Vollen-drapet: Anker dommen på ni års forvaring

Borgarting lagmannsrett dømmer den 17 år gamle jenta som har stått tiltalt for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund i Vollen i 2014 siden til forvaring i ni år med en minstetid på seks år. Her aktor i saken, statsadvokat Erik Førde.
Borgarting lagmannsrett dømmer den 17 år gamle jenta som har stått tiltalt for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund i Vollen i 2014 siden til forvaring i ni år med en minstetid på seks år. Her aktor i saken, statsadvokat Erik Førde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Lagmannsrettens dom på ni års forvaring for Vollen-drapet blir anket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen var enstemmig og falt i Borgarting lagmannsrett fredag.

– Vi har allerede diskutert at det kunne bli et alternativ, og har besluttet at saken blir anket, sier den nå 17 år gamle jentas forsvarer Cecilie Nakstad til NRK.

17-åringen som sto tiltalt for drapet i Vollen i Asker i 2014, ble dømt til forvaring i ni år med en minstetid på seks år. Fra straffen trekkes 916 dager for frihetsberøvelse.

Statsadvokat Erik Førde la ned påstand om ti år og med samme minstetid, men lagmannsretten falt altså ned på samme straffeutmåling som i Asker og Bærum tingrett i fjor sommer. Dommen er enstemmig.

Dermed står det fast at 17-åringen som det første barn i norsk rettshistorie er dømt til forvaring. Jenta var 15 år gammel da hun drepte den 30 år gamle sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund i barnevernsinstitusjonen Små Enheter natt til tirsdag 28. oktober 2014.

Nærliggende fare

Lagmannsretten begrunner forvaringen slik tingretten gjorde. Den vektlegger jentas psykiske problemer og tiden det er grunn til å anta at det vil ta før man eventuelt kan se noen vesentlig bedring hos henne.

«Sammenholdt med drapshandlingen, tidligere voldshandlinger og den nærliggende faren for nye alvorlige voldshandlinger, foreligger det her helt ekstraordinære omstendigheter som tilsier bruk av forvaring», heter det.

I retten mente Nakstad at FNs barnekonvensjon tilsier at det ikke kan idømmes forvaringsstraff. Retten mener imidlertid at bestemmelsen det vises til retter seg mot «livsvarig fengsel uten mulighet for løslatelse».

«Selv om forvaring ofte omtales som en tidsubestemt straff, innebærer den ikke fengsel «uten mulighet for løslatelse». Tvert imot er hovedregelen at man skal løslates når tidsrammen er nådd», skriver lagmann Eirik Akerlie i dommen.

Videre mener retten at i denne saken må hensynet til samfunnsvernet veie tyngre enn barnets interesser og at forvaring derfor må idømmes, selv om straffen ikke skulle anses å være den beste for tiltalte.

Tilregnelig

Den 15 år gamle jenta ble plassert i institusjonen etter at barnevernet hadde overtatt omsorgen fra faren. Selv om den psykisk syke jenta utgjorde en betydelig trussel, var den 30 år gamle nattevakten alene med henne.

En kollega av den drepte hadde sovende vakt i samme bygning, men befant seg bak en låst dør. Han hørte ingenting av det som skjedde.

Den 30 år gamle kvinnen fikk et tøybelte strammet rundt halsen til hun mistet bevisstheten og deretter ble hun knivstukket 21 ganger av jenta.

Juryen brukte bare snaut to timer før den konkluderte med at jenta var tilregnelig – og ikke psykotisk – da hun drepte. Forsvaret hadde tatt inn en egen sakkyndig som mente jenta hadde vist flere tegn på å ha vært psykotisk. Vurderingen overbeviste ikke juryen om at de tre rettspsykiatrisk oppnevnte sakkyndige tok feil i sin konklusjon om at jenta var tilregnelig.

17-åringen er i dag innlagt på Sandviken sykehus i Bergen med diagnosen psykotisk. Hun var bare til stede i to dager av den tre uker lange ankesaken i lagmannsretten. Kort etter at ankesaken startet ble hun ført ut av rettssalen etter en utagerende reaksjon.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden