Høyesterett avviser anke fra Kopseng

Høyesterett har avslått å behandle anken fra Julio Kopseng som er dømt til 21 års forvaring for 16 voldtekter, ett voldtektsforsøk og for mishandling av sin tidligere samboer.

Advokat Sigurd Klomsæt har overtatt jobben med å forsvare den voldtektsdømte danseren Julio Kopseng. Han er uenig i Høyesteretts beslutning om å avvise Kopsengs anke.
Advokat Sigurd Klomsæt har overtatt jobben med å forsvare den voldtektsdømte danseren Julio Kopseng. Han er uenig i Høyesteretts beslutning om å avvise Kopsengs anke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danseren Julio Kopseng (38) ble i Borgarting lagmannsrett dømt til lovens strengeste straff – 21 års forvaring – for voldtekter, forsøk på voldtekt og mishandling. Ingen før ham er blitt dømt så hardt for voldtekt.

Kopseng ville anke saken til Høyesterett på bakgrunn av feil i saksbehandlingen og for at saken var blitt forhåndsprosedert i mediene. Mandag falt avgjørelsen fra landets øverste domstol om å avvise anken.

– Ingen grunner

Kopseng mener også at politiet ikke har oppført seg objektivt, noe som ødela hans mulighet for å få en rettferdig rettssak. Også de sakkyndige skal ha blitt farget av politiets forhåndsprosedyrer, mener danseren.

Høyesteretts ankeutvalg kan ikke se noen grunner til at anken fra Kopseng skulle føre fram. Heller ikke straffen om forvaring fra lagmannsretten, finner ankeutvalget at det er noe å si på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vist til at tilstedeværelsen av både dyssosiale og psykopatiske trekk gjør ham lite tilgjengelig for behandling. Etter ankeutvalgets syn er det ikke grunnlag for å fravike lagmannsrettens vurdering av behovet for forvaring. Forvaringstiden må også anses forholdsmessig, står det i begrunnelsen.

Les også: Julio Kopseng fikk tidenes strengeste dom for voldtekt

Anker videre

Kopseng har siden dommen i lagmannsretten byttet forsvarer. Advokat Sigurd Klomsæt har nå overtatt jobben med å føre Kopsengs sak videre. Han er uenig i Høyesteretts vurdering.

– Jeg mener avgjørelsen er feil. Vi har allerede avtalt å ta saken til domstolen i Strasbourg. Det er en del viktige prinsipper der som er verdt å ta videre, sier Klomsæt til TV 2.

Les også: Kvinne frikjent for falsk anmeldelse mot Julio Kopseng

Julio Kopseng og voldtektssakene:

* Tidligere danser på TV, artist og stripper.

* 38 år gammel. Fra Oslo.

* Dømt i 2013 for to voldtekter. Dommene er rettskraftige.

* Dømt i 2015 til tolv års forvaring, med en minstetid på åtte år, i to andre og omfattende saker.

* Kopseng anket, og ankesakene kom samlet til behandling i Borgarting lagmannsrett våren 2016.

* Juryen kjente ham 12. april skyldig på samtlige tiltalepunkter som omfattet voldtekt av 16 kvinner i tillegg til ett voldtektsforsøk og grov mishandling av en tidligere samboer. Han er dessuten rettskraftig dømt for ytterligere to voldtekter.

* Kopseng ble i Borgarting lagmannsrett onsdag 25. april 2016 dømt til 21 års forvaring, med ti års minstetid for voldtekt og overgrep mot i alt 19 kvinner. Det er første gang noen dømmes til lovens strengeste straff for voldtekter.

* 23. september avviste Høyesterett å behandle Kopsengs anke, som var begrunnet med saksbehandlingsfeil og straffeutmålingen.