Domstolen avgjør om Buddy (9) må dø

Det blir nå opp til dommeren i tingretten å avgjøre om Buddy skal få overleve etter at han i januar angrep en kvinne i Oslo.
Det blir nå opp til dommeren i tingretten å avgjøre om Buddy skal få overleve etter at han i januar angrep en kvinne i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo tingrett skal denne uken avgjøre skjebnen til blandingshunden Buddy (9). Staten vil avlive han etter at en kvinne ble angrepet og skadet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av januar var blandingshunden Buddy på luftetur på Ensjø i Oslo.

Det endte med at han hoppet på en kvinne som gikk i bakken.

Deretter forsøkte hunden å bite kvinnen «flere ganger i skulderen og i armen», heter det i beskrivelsen fra regjeringsadvokaten som er sendt Oslo tingrett.

Rottweiler og ridgeback

I mars bestemte Politidirektoratet seg for at angrepet var så alvorlig at Buddy, som er en blanding av rottweiler og ridgeback, måtte avlives.

Det har ikke eieren godtatt, og nå blir det opp til tingretten å avgjøre saken.

Les også: 90 dagers fengsel for å ha drept hund med kniv

Mens regjeringsadvokaten fastholder at den 9 år gamle hunden må avlives, mener eieren at det ikke er fare for gjentakelse.

– Nå skal vi i retten torsdag og fredag. Det er bare å håpe at det går bra, sier Jo Gjestvang, hundeeierens advokat, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. Heller ikke hundens eier ønsker å fortelle om saken før rettssaken starter.

Men i Gjestvangs sluttinnlegg tones angrepet kraftig ned. Her heter det at den fornærmede kvinnen kom brått på, og at hunden først angrep etter et «hysterisk» skrik.

«Denne skrikingen gjorde at Buddy snudde 180 grader og sprang så mot fornærmede og hoppet på henne. Fornærmede falt bakover opp i en beplantning av hekk/ buskas med stive kvister», skriver Gjestvang.

Les også: Sint hund angrep kvinner på Sennalandet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokaten forteller også at Buddy har vært hos sin nåværende eier siden han var to år: «Han var da en forskremt hund som hadde blitt utsatt for vannskjøtsel og mishandling».

Redd enkelte mennesker

De mener at det ikke er noen fare for gjentakelse og at Buddy slett ikke er en aggressiv hund. Gjestvang viser også til at en atferdstest ikke viser aggressivitet, men at Buddy kan være «redd enkelte mennesker».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg påtar eieren seg ansvaret for at hundelenka røyk den aktuelle kvelden. Hun bedyrer at det fremover vil være «tilstrekkelig styrke på halsbånd», og at hun nå vil «legge opp til turer på tidspunkt av dagen og på steder der det ikke vil oppstå slike utfordringer».

Les også: To personer skadd i hundeangrep i Skien

Regjeringsadvokaten mener derimot at «Buddy har vist evne og vilje til betydelig skadepotensial. Den slet seg løs fra eier og angrep uten provokasjon eller forvarsel».

Han viser også til at hunden har angrepet og bitt en annen hund på kennelen etter avlivingsvedtaket, og mener at «avliving ikke er uforholdsmessig. Hunden Buddy vil i fremtiden utgjøre en klart uakseptabel risiko».