Meny

Dømt til å betale over 4 millioner etter drapet på Kristin Juel Johannessen

Kristins far Roar Juel Johannessen og søsteren Linda under domsavsigelse etter at juryen fant tiltalte skyldig i Kristin-saken i Borgarting lagmannsrett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldrene og søsteren til Kristin Juel Johannessen er tilkjent totalt snaut 4,6 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra mannen som er dømt for å ha drept tolvåringen i 1999.

Fakta om drapet på Kristin Juel Johannessen

• Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999. Hun ble funnet død rett før midnatt samme dag på Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum.

• Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

• En 54 år gammel mann ble pågrepet og siktet, men siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.

• I mai 2000 ble en 23 år gammel mann siktet for drapet. I 2001 ble han dømt til tolv års fengsel for drapet.

• I 2003 ble mannen frifunnet, da en DNA-test viste at hår fra åstedet ikke stammet fra ham.

• Samme mann ble i juli 2015 pågrepet på nytt og siktet for forsettlig drap.

• Bakgrunnen var teknisk gjennombrudd i forbindelse med ny DNA-analyse.

• 17. mars i år opplyste Gjenopptakelseskommisjonen at saken var gjenåpnet. Det er første gang en drapssak er blitt gjenopptatt etter en rettskraftig frifinnelse.

• Torsdag 1. september ble den nå 40 år gamle tiltalte kjent skyldig i drapet på Kristin i Borgarting lagmannsrett.

• 8. september ble han dømt til 13 års fengsel. Han anket dommen på stedet.

 • 20. september tilkjenner lagmannsretten foreldrene og søsteren til avdøde Kristin Juel Johannesen over 4 millioner kroner i oppreisning og erstatning.

Mannen (40) ble 8. september dømt til 13 års fengsel for drapet på tolv år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999.

Nå har Borgarting lagmannsrett også avgjort de sivile kravene om oppreisning og erstatning til foreldrene. I vurderingen av beløpene har lagmannsretten lagt vekt på den lange tiden som har gått siden drapet skjedde.

– Det sentrale i denne sammenheng er imidlertid at foreldrene over år har måttet leve med at drapet på datteren sto uoppklart. Dette har utvilsomt vært en betydelig tilleggsbelastning. Den store oppmerksomheten saken har hatt i mediene, har også vært en belastning. Særlig gjelder dette pågangen på familien den første tiden etter drapet, skriver lagmannsretten.

Les også: 13 års fengsel for drapet på Kristin Juel Johannessen

Ikke oppreisning til søsteren

Foreldrene er tilkjent 300.000 kroner hver i oppreisning for skade av ikke økonomisk art. Storesøsteren er ikke tilkjent oppreisning, for det gir ikke skadeerstatningsloven hjemmel for, opplyser lagmannsretten.

Familiens bistandsadvokat hadde anført at også søsteren bør tilkjennes erstatning. Advokaten viser til at hun bodde hjemme med familien da Kristin ble drept, og at søsteren har levd med saken i hele sitt voksne liv.

Ikke økonomi til å betale

Moren er tilkjent drøyt 3,3 millioner kroner i erstatning for tapt inntekt. Også faren og søsteren er tilkjent erstatning for tapt inntekt og for påførte utgifter. Til sammen utgjør det snaut 4,6 millioner kroner til familien.

Mannen som nå er dømt for drapet for 17 år siden, ble frikjent i 2003, men saken ble gjenåpnet tidligere i år.

Borgarting lagmannsrett legger til grunn at gjerningsmannen i dag ikke har økonomi til å betale den erstatningen de etterlatte har krav på. Han er idømt en lengre fengselsstraff og vil ikke ha inntekt på mange år.

Lagmannsretten mener imidlertid at dette ikke gir grunn til å lempe på erstatningsansvaret i en så alvorlig sak.

Populært