Meny

SOHR: – Nye luftangrep mot Aleppo

Oversiktsbilde av den strategisk viktige Castello-veien, som går mellom storbyen Aleppo og den tyrkiske grensen. Foto: Abdalrhman Ismail (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aleppo er blitt utsatt for nye luftangrep, de første etter at våpenhvilen trådte i kraft, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Uidentifiserte kampfly avfyrte raketter mot fire mål i Aleppo søndag, ifølge SOHR, som er basert i London, men henter sine opplysninger fra et kildenettverk inne i Syria.

Angrepene skal ha rammet fire områder i byen som er kontrollert av opprørere, og et ukjent antall mennesker er såret, ifølge SOHR. En annen opposisjonsgruppe som følger situasjonen i Syria, LCC, sier angrepene rammet tre nabolag øst i byen.

Begge grupper har tidligere meldt om flere overtredelser av våpenhvilen som er forhandlet frem av USA og Russland.

Det forelå tidlig søndag kveld ingen ytterligere detaljer, og heller ingen opplysninger om hvem som sto bak angrepene.

Flere angrep

Samtidig søndag slapp mannskapet på et helikopter tilhørende regjeringsstyrkene tønnebomber over et opprørskontrollert område i den sørlige provinsen Daraa, og minst åtte sivile ble drept, ifølge SOHR.

Søndag utførte regimets jagerfly også «intense angrep» mot IS i Deir al-Zor og drepte flere titall opprørere, ifølge det statlige nyhetsbyrået SANA. SOHR og syriske statlige medier meldte samtidig om at IS skjøt ned et MiG-fly som tilhørte regjeringsstyrkene. Flygeren ble drept.

Søndagens nye voldshandlinger kommer midt i en feide mellom Moskva og Washington etter at fly fra den USA-ledede koalisjonen, noen av dem australske, lørdag utførte et angrep mot syriske regimestyrker i provinsen Deir al-Zor øst i landet.

90 drept

Russland har uttalt at bombingen var på kanten av «kriminell uaktsomhet og en direkte gavepakke til IS-terrorister», ifølge en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet, gjengitt av det statlige nyhetsbyrået TASS.

Ifølge SOHR ble 90 syriske soldater drept i det 40 minutter lange angrepet mot flybasen i Deir al-Zor.

USA har hevdet at koalisjonsstyrkene trodde det var IS-mål som ble angrepet, og la til at russiske myndigheter ble varslet tidligere på dagen om planer om å utføre angrep i området.

Det syriske regimet har på sin side uttalt at koalisjonsangrepet på regjeringsbasen gjorde det mulig for IS å vinne terreng, men regjeringsstyrker, støttet av russiske fly, gjenerobret senere stillinger som IS midlertidig hadde klart å skaffe seg, ifølge SOHR.

Skjør våpenhvile

Den økte spenningen og voldsbruken kaster skygger over den skjøre våpenhvilen som trådte i kraft 12. september.

Russland, som er nær alliert av Syrias president Bashar al-Assad, gjentok søndag sin oppfordring til USA om å legge press på amerikanskstøttede opprørsgruppene inne i Syria. Russerne mener disse gruppene bryter våpenhvilen.

– Atter en gang ber vi innstendig Washington om å bruke sin påvirkning til å sørge for at våpenhvileavtalen blir oppfylt. Hvis ikke det skjer, vil hele avtalen som ble fremforhandlet i Genève 9. september stå i fare, heter det i en uttalelse fra russisk UD, videreformidlet av TASS.

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault skylder på Assads regime og sier det har undergravd våpenhvileavtalen som Russland og USA har utarbeidet.

Våpenhvileavtalen har som mål å sette en stopper for kampene i Syria. IS og al-Qaida-tilknyttede opprørere omfattes ikke av avtalen. Avtalen skal også sikre at leveranser med nødhjelp når frem til sivilbefolkningen, og at den strategisk viktige Castello-veien, som forbinder storbyen Aleppo med Tyrkia, blir demilitarisert.

Les også:  Trolig langvarig kamp om Aleppo

Populært