Meny

Caritas: – Sekkingstad er i gode hender

Det norske gisselet Kjartan Sekkingstad er satt fri, men må tilbringe natt til søndag på øya Jolo, ifølge Filippinenes fredsminister. 56-åringen ble bortført fra ferieanlegget Oceanview Resort på øya Samal natt til 22. september i fjor. Foto: Privat (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjelpeorganisasjonen Caritas mener det er trygt for det frigitte norske gisselet Kjartan Sekkingstad å være hos Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF).

– Er en i hendene til MNLF, så er en i hendene til de filippinske myndighetene. Det er et godt samarbeid mellom filippinske myndigheter og MNLF, sier Knut Andreas Lid, programsjef i hjelpeorganisasjonen Caritas Norge. Han har jobbet i området de siste fem årene.

Organisasjonen har hatt ulike prosjekter på Filippinene siden 1980 og kjenner godt til situasjonen i landet, der Sekkingstad ble bortført av islamistgruppen Abu Sayyaf 22. september i fjor.

Bakgrunn:  – Sekkingstad er frigitt, må bli på Jolo

Fredag ble nordmannen frigitt og overlevert av geriljagruppen Abu Sayyaf til den muslimske separatistgruppen MNLF, som filippinske myndigheter har en fredsavtale med.

Det er naturlig for Abu Sayyaf å overlevere Sekkingstad til MNLF fordi denne gruppen også er en muslimsk organisasjon.

– På grunn av deres felles religiøse bakgrunn, regner jeg med at det finnes noen kontaktflater mellom dem, sier Lid.

Les også:   Duterte: – Det er betalt millioner i løsepenger for Sekkingstad

Abu Sayyaf og MNLF står samtidig langt ifra hverandre politisk, understreker han.

– MNLF er mye mer moderate, mens Abu Sayyaf har tilknytning til IS og al-Qaida.

Sekkingstad skal ha blitt overlevert til MNLF i kommunen Patikul i Sulu-regionen lørdag rundt klokken 16 lokal tid. Organisasjonen skal ifølge filippinske tjenestemenn ha spilt en avgjørende rolle i forhandlingene for å få nordmannen frigitt.

Både Abu Sayyaf-geriljaen og MNLF mener å representere den muslimske minoritet på Filippinene. Abu Sayyaf er en utbrytergruppe fra MNLF.

Søndag skal Sekkingstad møte Filippinenes president. Se video:

Les også: – Kvinnelig gissel sluppet fri på Filippinene

Populært