21 års forvaring for dobbeltdrapene på Kvaløya

Førstestatsadvokat Lars Fause (foran) fikk medhold i sin påstand om 21 års forvaring for 50-åringen fra Tromsø som drepte sine to naboer.
Førstestatsadvokat Lars Fause (foran) fikk medhold i sin påstand om 21 års forvaring for 50-åringen fra Tromsø som drepte sine to naboer. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix

50-åringen som drepte Hermod Magne Steinsund (48) og Stein Håvard Larsen (45) er så farlig at han må tåle forvaring i 21 år, mener Hålogaland lagmannsrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minstetiden er satt til 10 år. Det er den strengeste reaksjonen straffeloven satte da drapshandlingene ble begått høsten 2014. I dag kan minstetiden settes til 15 år.

I dommen heter det at drapene er et resultat av langvarig rusmisbruk, psykisk lidelse og avvikende atferd.

Uten empati

Retten peker på at drapene synes umotivert. Det var ingen konflikter eller alvorlige uoverensstemmelser mellom 50-åringen og hans to naboer i det kommunale leilighetskomplekset.

– Han har tilsynelatende ingen empati eller forståelse knyttet til de belastninger han påfører andre, og han viser ingen tegn til anger, heter det i dommen.

De sakkyndige kom fram til at 50-åringen lider av en alvorlig psykisk lidelse og avvikende atferd, men fant at han ikke var psykotisk og dermed strafferettslig ansvarlig da han begikk drapene i september 2014.

Les også: Kvaløydrapene: Skyldig i drap på begge naboene

– Ikke uventet

Hermod Magne Steinsund ble funnet skutt og drept i sitt hjem. Den tredje naboen Stein Håvard Larsen har aldri blitt funnet. Men lagmannsretten mener de mange blodsporene, klesfunn og andre biologiske funn beviser at også Larsen ble drept i 50-åringens leilighet.

– Ut fra de handlingene han er domfelt for, er denne dommen ikke uventet. Men vi mener det var tilstrekkelig med en tidsbegrenset straff på grunn av hans alder. Det kan ligge an til at vi anker straffeutmålingen til Høyesterett, sier 50-åringens forsvarer Svein Kristian Wikstrøm til NTB.

Under rettssaken argumenterte forsvarerne for at drapsmannen ville være 69 år når en 21 års fengselsstraff er utholdt, og at det er grunn til å tro at en så gammel mann ville være mindre farlig.

Kan prøves om åtte år

Aktor i saken, førstestatsadvokat Lars Fause, sier seg fornøyd med at han fikk medhold i sin straffepåstand. Han viser til at den domfelte 50-åringen kan begjære seg løslatt på prøve om åtte år. De to årene han har sittet i varetekt, kommer til fratrekk.

– Hvis han begjærer seg løslatt etter minstetiden, kommer det veldig an på hvordan hans utvikling har vært i årene som ligger foran oss. Han må da vurderes som ufarlig av sakkyndige, sier Fause til NTB.

Dobbeltdrapssaken på Kvaløya:

* 23. september 2014 blir Hermod Magne Steinsund (48) funnet drept i et kommunalt boligkompleks på Kvaløysletta i Tromsø.

* Dagen etter blir en nå 50 år gammel mann pågrepet og siktet for drapet.

* Politiet ønsker å avhøre en nabo av de to, Stein Håvard Larsen (45) i saken, men finner ham ikke. 3. oktober blir han meldt savnet. Til tross for omfattende søk er han aldri blitt funnet.

* 50-åringen blir 2. mars i år dømt til 21 års forvaring for å ha drept begge naboene.

* Han nekter enhver befatning med drapene og anker saken inn for Hålogaland lagmannsrett.

* Her forklarer han seg for første gang og hevder politiet har fabrikkert bevisene mot ham.

* I Hålogaland lagmannsrett ble 50-åringen tirsdag kjent skyldig i overlagt drap på Steinsund og forsettlig drap på Larsen. Hålogaland lagmannsrett dømte ham torsdag til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært