Far dømt til åtte års fengsel for vold mot spedbarn

Faren har benektet å ha ristet babyen, men det fester Oslo tingrett ikke lit til. Retten mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at faren utsatte babyen for kraftig filleristing og/eller flere slag mot hoderegionen.
Faren har benektet å ha ristet babyen, men det fester Oslo tingrett ikke lit til. Retten mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at faren utsatte babyen for kraftig filleristing og/eller flere slag mot hoderegionen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

En 31 år gammel mann er dømt til åtte års fengsel og til å betale drøyt 10 millioner kroner i erstatning for å ha påført sin fire uker gamle datter livsvarige skader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnets mor er dømt til fengsel i ti måneder, hvorav fire måneder gjøres betinget, for å ha unnlatt å gi datteren øyeblikkelig hjelp. Hun må betale datteren en erstatning på 1 million kroner, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

Ingen av foreldrene erkjente straffskyld da rettssaken foregikk i Oslo tingrett.

Endret forklaring

Da foreldrene oppsøkte legevakta 6. januar i år med den fire uker gamle datteren sin, forklarte moren at babyen var skadd som følge av at hun hadde truffet datteren i hodet med albuen da hun snudde seg i senga.

Datterens skader var massive og ble betegnet som livstruende. Sykehuset mente at foreldrenes forklaring ikke var forenlig med det massive skadebildet og varslet politi og barnevernet. Begge foreldrene ble da pågrepet på sykehuset.

Skadene var så alvorlige at legene vurderte at det var stor sannsynlighet for at barnet ikke ville overleve. Datteren har fått varige og svært alvorlige hjerneskader.

Moren ba snart om å bli avhørt på nytt av politiet, og da forklarte hun at det var mannen og ikke hun som hadde skadet datteren. Da mannen ble kjent med dette, endret han også forklaring og sa at han hadde truffet datteren i hodet med albuen mens de to lå og sov.

Etter hvert har også begge foreldrene endret forklaring til at skadene ikke skjedde samme dag som de oppsøkte legevakta, men dagen før.

«Shaken baby»- syndromet

Den lille jenta er påført kragebeinsbrudd, kraniebrudd og store varige hjerneskader. Ifølge tiltalen kommer hun trolig til å bli totalt pleietrengende resten av livet.

Rettsoppnevnt sakkyndig har forklart at barnet har hodeskader som er karakteristisk ved såkalt «Shaken baby syndrome», altså at barn blir utsatt for kraftig filleristing. Retten mener skadene på jenta ikke lar seg forklare med et treff via albuen.

Faren har benektet å ha ristet babyen, men det fester Oslo tingrett ikke lit til. Retten mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at faren utsatte babyen for kraftig filleristing og/eller flere slag mot hoderegionen. Retten mener imidlertid at mannen ikke hadde et bevisst ønske om å påføre datteren betydelig skade.

Moren redd for faren

Barnets mor var ikke til stede da skaden oppsto. Hun har forklart at barnet var rødt og hovent i hodet da hun kom hjem fra en tur til Nav.

Hun har forklart at det ikke var hun som mor som kunne ta avgjørelsen om å dra til lege fordi det i den somaliske kulturen er mannen som bestemmer. Hun har også forklart at hun var redd for å bli slått dersom hun ikke gjorde som mannen sa fordi det hadde skjedd tidligere.

Retten mener imidlertid at dette aspektet ikke kan tillegges vekt under vurderingen av straffansvaret i saken.

Farens forsvarer, Thomas Randby, sier til NRK at mannen anker dommen på stedet.

Les også: Baby livstruende skadd – foreldre varetektsfengselet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært