Egeland: – Mye roligere i Syria etter våpenhvilen

Jan Egeland under en tale han holdt i Oslo i februar i år. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Jan Egeland under en tale han holdt i Oslo i februar i år. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Det har vært mye roligere i Syria etter at våpenhvilen trådte i kraft, bekrefter FN-rådgiver Jan Egeland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer tirsdag fortsatt meldinger om sporadiske angrep og voldshandlinger i deler av landet. Men Egeland mener det var urealistisk å tro at alle de væpnede gruppene i Syria skulle respektere våpenhvilen fullt og helt fra første dag.

– Vi får en serie rapporter fra felten som viser at dette er en mye roligere dag enn de blodige tidligere dagene og ukene, sier Egeland til NTB.

Våpenhvilen trådte i kraft mandag kveld. Til sammen finnes det flere hundre små og store væpnede grupperinger i Syria.

Les også: SOHR: – Over 300.000 drept i Syria

– Ingen er drept

Også flere andre kilder bekrefter at våpenhvilen i hovedtrekk holder. Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har ikke fått inn noen meldinger om drepte og sårede etter at avtalen trådte i kraft.

Kilder i de opprørskontrollerte delene av byen Aleppo forteller til nyhetsbyrået AP at det har vært rolig der også. Det samme gjør en aktivist i provinsen Daraa i Sør-Syria, hvor opprøret mot president Bashar al-Assad begynte i 2011.

I provinsen Hama har det likevel vært mindre brudd på våpenhvilen, ifølge SOHR. Det statlige syriske nyhetsbyrået SANA melder at opprørere har skutt granater mot en regjeringskontrollert bydel i Aleppo.

En talsmann for det russiske militæret sier våpenhvilen er blitt brutt 23 ganger av såkalte moderate opprørsgrupper. Syrias regjeringsstyrker har overholdt avtalen og kun angrepet ytterliggående islamister, ifølge talsmannen.

Det statlige tyrkiske nyhetsbyrået SANA melder imidlertid at to syrere er blitt såret i et angrep utført av de syriske regjeringsstyrkene ved den opprørskontrollerte byen Idlib.

Bakgrunn: Våpenhvilen begynner i Syria

Venter på tillatelse til nødhjelp

Egeland forteller at det foreløpig ikke har vært mulig å sende kolonner med nødhjelp inn til sivile i vanskelig tilgjengelige områder i Syria.

– Det er fordi vi ikke har fått de nødvendige sikkerhetsgarantiene og skriftlige tillatelsene fra myndighetene og partene i konflikten, sier Egeland.

Han er tilrettelegger for FNs arbeidsgruppe for beskyttelse av sivile i Syria, og generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Et øyenvitne fortalte tirsdag at lastebiler med nødhjelp hadde krysset grensa fra Tyrkia til Syria. Tyrkiske myndigheter ble imidlertid advart av regjeringen i Syria, som understreket at all nødhjelp må koordineres med dem og FN.

Les også: Blodig døgn i Syria etter kunngjøringen av fredsplan

Håpefulle

Egeland håper det vil være mulig å få nødhjelp inn til sivile i krigsherjede syriske områder onsdag. Hvor lenge våpenhvilen kommer til å vare, mener han det er altfor tidlig å si.

– Men vi er håpefulle. Det pågår nå en intens diplomatisk virksomhet, sier Egeland.

Både USA og Russland deltar i den diplomatiske innsatsen som er rettet mot andre parter som deltar i konflikten. Våpenhvilen er et resultat av en avtale som Russland og USA ble enige om i helgen.

Les også: USA og Russland enige om våpenhvileavtale for Syria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden