Kvaløydrapene: Skyldig i drap på begge naboene

Førstestastadvokat Lars Fause ba tirsdag Hålogaland lagmannsrett kjenne en 50 år gammel Tromsø-mann skyldig i overlagt drap på Hermod Magne Steinsund og forsettlig drap på Stein Håvard Larsen høsten 2014. Tiltalte ble kjent skyldig i dobbeltdrap. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)
Førstestastadvokat Lars Fause ba tirsdag Hålogaland lagmannsrett kjenne en 50 år gammel Tromsø-mann skyldig i overlagt drap på Hermod Magne Steinsund og forsettlig drap på Stein Håvard Larsen høsten 2014. Tiltalte ble kjent skyldig i dobbeltdrap. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)

Hålogaland lagmannsrett kom frem til at 50-åringen fra Tromsø drepte både Hermod Magne Steinsund (48) og Stein Håvard Larsen (45) høsten 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dobbeltdrapet på Kvaløya:

  • 23. september 2014 blir Hermod Magne Steinsund (48) funnet drept i et kommunalt boligkompleks på Kvaløysletta i Tromsø.
  • Dagen etter blir en nå 50 år gammel mann pågrepet og siktet for drapet.
  • Politiet ønsker å avhøre en nabo av de to, Stein Håvard Larsen (45) i saken, men finner ham ikke. 3. oktober blir han meldt savnet. Til tross for omfattende søk er han aldri blitt funnet.
  • 50-åringen blir 2. mars i år dømt til 21 års forvaring for å ha drept begge naboene.
  • Han nekter enhver befatning med drapene og anker saken inn for Hålogaland lagmannsrett.
  • Her forklarer han seg for første gang og hevder politiet har fabrikkert bevisene mot ham.
  • I Hålogaland lagmannsrett ble 50-åringen tirsdag kjent skyldig i overlagt drap på Steinsund og forsettlig drap på Larsen.
  • Prosedyrene om straffeutmåling blir holdt onsdag.

Det samme kom Nord-Troms tingrett frem til da de i februar i år dømte 50-åringen til 21 års fengsel med en minstetid på ti år. Saken er spesiell på flere måter. Ikke minst fordi Stein Håvard Larsen aldri har blitt funnet.

Ikke krav om lik

Rettens administrator, lagrettsdommer Monica Hansen Nylund, sa i sin rettsbelæring til lagretten at skyldspørsmålet ikke avhenger av likfunn.

– Det er ikke krav om at man skal ha lik, åsted eller drapsvåpen tilgjengelig for å kunne avgjøre skyld, sa administrator.

– Blod over alt

Aktor viste til de mange tekniske og biologiske bevisene som ble funnet hjemme hos tiltalte.

– Det ble funnet blodspor etter Stein Håvard Larsen over alt i tiltaltes kjeller. Leiligheten har blitt vasket og renset, men til tross for det er det funnet blod også i stua og bevis for at det er avfyrt skudd der, sa førstestatsadvokat Lars Fause i sin prosedyre.

I tillegg er det funnet klær fra Larsen med kulehull og blyavsetninger som samsvarer med at han ble skutt i ryggen en gang i september 2014.

Overlagt drap

Det er ingen tvil om at Hermod Magne Stensrud ble drept. Han var skutt tre ganger med grovkalibret pistol da han ble funnet i sitt hjem 23. september 2014. Lagretten sier seg enig i aktors påstand om at dette var et planlagt drap.

50-åringen har nektet enhver befatning med de to drapene. I lagmannsretten hevdet han at bevisene mot ham er plantet av politiet.

– Ikke psykotisk

De rettspsykiatrisk sakkyndige har kommet frem til at 50-åringen ikke var psykotisk i september 2014 da den ene naboen ble drept og den andre forsvant, men at han lider av en alvorlig personlighetsforstyrrelse.

Administrator Monica Hansen Nylund pekte på at det er en uvanlig grundig rettsmedisinsk vurdering som ligger til grunn i denne saken. I tillegg til de rettsoppnevnte sakkyndige har en overlege, en psykolog og en psykiatrisk sykepleier fulgt tiltalte døgnet rundt under et 12 uker langt opphold på Dikemark sykehus. Også de kom frem til at 50-åringen i juridisk forstand er strafferettslig ansvarlig. Lagretten kom frem til samme konklusjon.

Ankesaken avsluttes onsdag med prosedyrer over straffeutmålingen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært